Implementering
Kompetanseheving og endre struktur og kultur i en etat er ikke så forskjellig fra å jobbe med endring i en persons liv. De involverte må være klare for det, ønske det, og det må være gjennomførbart. Det må være en tydelige ledelsesforankring og støtte før implementering igangsettes.
Her en oversikt over noe som kan være en typisk IDDT-implementeringsprosess, til dels av avhengig av hvor mye og hva som skal implementeres (høyreklikk, og velg "Åpne bilde i ny fane" for en større versjon):
Bildereferanse og støttemateriale til implementeringsprosessen: Implementing IDDT. A step-by-step guide to stages of organizational change
Dynamikken mellom tjenester og personell
Godt samarbeid og profesjonsuavhengig, tverretatlig forståelse av stadiebasert tilnærming er essensielt for å yte god integrert behandling, hvor rusmiddelproblemer og psykiske problemer (samt andre problemområder) må behandles samtidig (ikke sekvensielt eller parallellt).
Det kan være mange relevante parter som er involvert i en persons liv i samme tidsrom, som må jobbe integrert, illustrert på bilde under (ref. Grønstøl i Lien & Lie, 2022). Belastningen av denne integreringen skal bæres av hjelpeapparatet, ikke pasienten/brukeren eller pårørende.
Ressursene nedenfor gir nødvendigvis ikke kompetanseheving eller endring i dynamikk tjenestene i mellom.
Det er derfor viktig at samhandling og forståelse av IDDT-modellen også vies mye oppmerksomhet fra ledere og ansatte, på tvers av tjenester internt, og etater i mellom. Formelle og generelle, lite konkrete samarbeidsavtaler mellom etater holder ikke, spesielt ikke hvis de som jobber i tjenestene ikke har tilstrekkelig følelse av å ville dra i samme retning, eller mangler ressurser til det. Et mulig tiltak er skape lokale fora på tvers av etater hvor flere enn ledere møtes. Der kan etatene sammen ha fokus på tjenesteforbedring og strukturelle problemer, både dynamikken tjenestene i mellom, og tjenester som den enkelte etat har formelt ansvar for. En slik tilnærming er i samsvar med det ene nivået i Helsefelleskap som heter Faglig samarbeidsutvalg.
Eksempelvis kan det være inspirasjon og veiledning å hente fra Helse Bergen sitt ROP-forløp, hvor de har jobbet med å begrense eller unngå skyvespillet som kan oppstå med denne pasientgruppen: Forløp for pasienter med samtidig rusmiddelproblemer og psykiske problemer
Fagmiljøer som tilbyr opplæring i IDDT-elementer og nettressurser
Her er en oversikt over flere elementer og tilhørende fagmiljøer som tilbyr relevant opplæring og veiledning.
Det anbefales at ledelsen på den enkelte arbeidsplass tar initiativ til å kontakte aktuelt fagmiljø for å igangsette og avklare et praksisorientert opplærings- og veiledningskonsept som tilpasses tjenestens kontekst/type tjenestetilbud.
Introduksjon til IDDT
NKROP kan, gitt kapasitet, tilby en introduksjon om IDDT (bakgrunn, hvorfor, grunnleggende prinsipper). Det er altså ikke et opplæringsprogram. Hvilke slike oppdrag vi kan si ja til, kan avhenge av om aktuelle enheter eller foretak har et tydelig mål og plan om å tilby mer IDDT-orienterte tjenester, sammen med andre parter, internt og eksternt. Er det ønskelig med en introduksjon, kontakt Tore Willy Lie.
Bolig og bo-oppfølging
- Nettressurs: Housing first
- Nettressurs: Hvordan jobbe med å bygge og fremskaffe boliger, samt tilby bo-oppfølging
Gruppebasert læring og mestring
Illness Management & Recovery (IMR)
To-dagers grunninnføring i IMR tilbys av IMR-nettverket, som er grunnlaget for å bli sertifisert IMR-terapeut, for de som ønsker det.
- Nettressurs: Gratis IMR-manual
Individuell jobbstøtte (IPS)
Oversikt over kurs for jobbspesialister og metodeveiledere innen Individuell jobbstøtte (IPS)
- Nettressurs: Individuell jobbstøtte
Kartlegging og utredning
Kartlegging/screening og videre oppfølging av (problematisk) rusmiddelbruk og psykisk uhelse/lidelse i kommunale helse- og omsorgstjenester: Ta kontakt med KORUS i din region.
- Nettressurs for kommunene (praktisk håndbok): Snakk om ROP.
Kurs i SCID-5-KV tilbys av Gyldendal.
Kurs i SCID-5-PF tilbys av NAPP.
NKROP tilbyr opplæring i kartleggingsverktøy hvor det er krav om sertifisering før bruk. Meld interesse for kurs på interesseliste oppgitt på den enkelte verktøyside. NKROP kan også tilby internkurs hvis det er tilstrekkelig antall påmeldte.
- PRISM-5 ((differensial)diagnostisk intervju, spesielt utviklet for å skille mellom rusmiddelinduserte psykiske lidelser og selvstendige psykiske lidelser)
- ASI (kartlegging av psykososiale forhold og rusmidddelbruk, voksne) og ADAD (12-20 år).
- NKROP kan tilby gratis veilednings- og drøftningssamtaler om utvikling og revisjon av utredningspakke/forløp på din enhet (oppsøkende, poliklinikk, døgn) i spesialisthelsetjenesten. Ta kontakt hvis det er ønskelig.
Oversikt over kartleggingsverktøy
TIPS Sør-Øst tilbyr kurs i PANSS og SIPS.
Kognitiv terapi
Kognitiv.no har en oversikt over ulike kurs de tilbyr, deriblant kombinasjonen som anbefales i IDDT: Kognitiv terapi og motiverende intervju ved rusmiddelproblemer. De kan også skreddersy et opplegg for den enkelte arbeidsplass.
Det kan hende at for eksempel enkelte KORUS har ansatte med klinisk kompetanse på kombinasjonen motiverende intervju og kognitiv terapi. Ta kontakt med det enkelte KORUS å sjekke dette, hvis det er ønskelig med opplæring eller veiledning.
Andre institusjoner som tilbyr opplæring i kognitiv terapi: Høgskolen i Innlandet.
Motiverende intervju
Kontakt KORUS i din region.
- Nettressurs: Motiverende intervju
Psykoedukativt familie / pårørendearbeid
Kontakt TIPS Sør-Øst for å melde ønske om opplæring i psykoedukativt familiearbeid (PEF).
- Nettressurs: Gratis metodebok (PEF) (TIPS Sør-Øst).
- TIPS Sør-Øst tilbyr også opplæring av veiledere knyttet til REACT, et konsept som retter seg mot pårørende, og er utformet som et digitalt læringsverktøy. Det skal hjelpe pårørende til å forstå bedre hva en psykose er. Det er et hjelpemiddel for avstandsoppfølging av pårørende til en person med psykosesymptomer. Programmet kan også brukes med fysisk oppmøte. Nettside: reacttoolkit.no
Pegasus: Psykoedukativt kurs for voksne med ADHD og deres nærmeste.
Psykoterapi
Det er flere relevante psykoterapimetoder for ulike selvstendige psykiske lidelser (utenom kognitiv terapi).
Traumesensitiv tilnærming og/eller traumebehandling
Ta kontakt med RVTS i din region, og informer at målgruppen pasienter/brukere er personer med samtidig rusmiddelproblem og traumerelaterte utfordringer.
- Nettressurs: Traumebehandling for voksne