Piloten vil gi en introduksjon i sentrale elementer som kjennetegner god integrert behandling av samtidig rus og psykisk lidelse (IDDT).
Formål
Den overordnede målsettingen med IDDT er at personer med ROP-lidelser skal leve så gode og selvstendige liv som mulig ute i sitt lokalmiljø.
I piloten er handler det konkret om å gjøre deltakerne (ledere og ansatte) fra flere lokale tjenester kjent med modellen, få oppdatert kunnskap, reflektere over lokal tverretatlig praksis sammen med samarbeidspartnere, samt at det kan utløse faglig videreutvikling, både i enkelte tjeneste, og det viktigste: på tvers av tjenestene - internt eller eksternt.
Piloten er også nyttig for NKROP, med tanke på å teste ut en variant av en "startpakke" knyttet til å implementering av IDDT. Erfaringene med pilotene kan bidra til justeringer av programmet, hvis IDDT senere skal rulles ut nasjonalt, da i et større format med veiledning, kanskje ekstern fidelity med mer.
Programmets* innhold
Den enkelte deltaker bør i forkant av første samling skaffe seg IDDT-manualen, og innledningsvis bli kjent med kapittel 1, 2, 6, og 7. Ledere bør i tillegg prioritere kapittel 3, 4 og 21, samt ha lest informasjonen om implementering på IDDT-siden.
IDDT-plakaten bør skrives ut i f.eks. A3 størrelse, og henges opp på personalrommet (last ned plakat). Les mer om plakaten, og se en intro om stadiebasert behandling.
I forkant av første samling gjennomføres det et "formøte", med ledere på ulike nivåer, knytttet til tjenester som er påmeldt programmet. Dette for å øke eller sikre støtte for en reell innsats i videreutvikling og aktivitet knyttet til IDDT etter endt program.
Samlingene blir gjennomført:
- I Lillehammer: 05.09, 19.09, 20.10, 22.11, 01.12.
- I Fredrikstad: 21.09, 28.09, 18.10, 09.11, 28.11.
Dag 1
Introduksjon til integrert behandling: Status, hva er, hvorfor, hvordan - Tore Willy Lie
Dag 2
- a) Lars Linderoth om Hva er avhengighet, felles forståelse av hva alvorlig ROP-lidelse er (prioriteringer, vurdering av samtykkekompetanse mm), «De utfordrende møtene – når noen ikke vil / vi kommer ikke videre»
- b) Tore Willy Lie om Bolig/bo-oppfølging, Kartlegging/utredning, Hvordan jobbe videre, sammen (på tvers av etater), med å bli mer IDDT-orienterte, etter disse samlingene?
Dag 3
- a) Intro til Illness, Management & Recovery (IMR) - Marius Jeppesen, Lillestrøm kommune (fra 01.08.23)
- b) Intro til psykoedukativt familiearbeid (en/fler-familiegrupper) og REACT - Eva Marie Eriksen, Vestre Viken
Dag 4
- a) Kombinere ("sammensmelting av") Motiverende intervju (MI) og Kognitiv terapi (KAT) - Lise Hellum-Håkestad, KORUS Øst
- b) Traumebevisst praksis - Sveinung Odland, RVTS Øst.
Dag 5
- a) Stadiebaserte intervensjoner og behandlingsplanlegging - Lars Linderoth
- b) Hvordan (videre)utvikle sammen-og-samtidig-dynamikk på tvers av etater - Bård Grønstøl
* Det kan forekomme mindre endringer i tittel eller form.
Foredragsholdere
Tore Willy Lie
Lie har en bachelorgrad i psykologi og mastergrad i psykisk helsearbeid.
Har arbeidet som miljøterapeut i spesialisthelsetj., operatør på Hjelpelinjen (hjelpelinjen.no), deltar i innspillsgruppe for EMCDDA (EUDA fra sommeren 2024) knyttet til integrert behandling i Europa, samt jobbet i en delstilling hos Helsedirektoratet (21-22). Medredaktør av Sammensatte problemer, sammenvevde tiltak, og har bidratt i oversettelse av IDDT-manualen.
Faglig rådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste ROP siden 2014, hvor han blant annet koordinerer den nasjonale IDDT-innsatsen.
Bård Grønstøl
Grønstøl er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi.
Han har jobbet ved Voksenpsykiatrisk poliklinikk i Tromsø. Siden 1999 har han jobbet ved ulike arbeidssteder innenfor TSB i Vestfold (avrusning, behandling og LAR).
Har siden 2013 arbeidet ved (samhandlingsteamet) ROP Vestfold, og har en bi-stilling ved NKROP.
Eva Marie Iversen
Klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie, har master i klinisk helsearbeid, og er utdannet faglærer.
Iversen har klinisk erfaring med utredning og behandling av unge voksne med alvorlig psykisk lidelse. Kursholder og veileder i metoden psykoedukativt familiesamarbeid, vært gruppeleder for enfamilie og flerfamilegrupper, samt veileder i REACT.
Jobber nå som spesialrådgiver i forsknings- og utviklingsavdelingen i Vestre Viken.
Lars Linderoth
Linderoth er lege, spesialist i psykiatri og rus- og avhengighetsmedisin.
Han har jobbet ved Tøyen DPS i 10 år, involvert i etablering og oppstart av ROP Tøyen og Manifestsenteret. Rus-psykiatriposten ved Nordlandssykehuset i 2005–09 og lavterskeltilbudet 24SJU i Oslo i 2009. Jobbet ved Bærum DPS, bl.a. i Samhandlingsteamet i Bærum og FACT fra 2011-2021.
Linderoth deltar nå i IDDT-innsatsen for NKROP, og har ellers ulike undervisnings- og veiledningsoppdrag.
Lise Hellum-Håkestad
Hellum-Håkestad er utdannet klinisk sosionom med videreutdanning i rusbehandling, motiverende intervju og kognitiv atferdsterapi.
Hun har jobbet i kommunal rusbehandling, og mange år som behandler i tverrfaglig spesialisert behandling (TSB).
Hellum-Håkestad jobber til daglig for KORUS ØST.
Marius Jeppesen
Jeppesen er psykolog. Han har jobbet på Bærum DPS i Psykoseteam og i FACT-team siden 2018.
Leder av Psykoseteam 2021-2023. Har holdt IMR-grupper siden 2019, primært for unge mennesker med psykose og/eller rusmiddelproblemer.
Marius jobber til daglig med rus og avhengighet for Lillestrøm kommune.
Sveinung Odland
Odland er psykolog med spesialisering i klinisk barne- og ungdomspsykologi.
Han har mange års erfaring med å jobbe med traumatiserte mennesker, og lang erfaring med å jobbe med enkel og kompleks PTSD og med utviklingstraumer.
Han har jobbet mange år ved Asker BUP, og ett og et halvt år ved Alternativ til Vold i Oslo. Jobber til daglig for RVTS Øst.