TWEAK
TWEAK er et kartleggingsskjema for bruk av alkohol siste 12 måneder og under graviditet. Skjemaet inneholder åtte spørsmål (fem fra TWEAK og tre fra AUDIT-C).
De fem første spørsmålene i TWEAK (Tolerance, Worries, Eye-opener, Amnesia, Kut down) omhandler toleranse, bekymring, morgendrink, hukommelsestap/blackout og reduksjon. Det består også av tre spørsmål (modifisert for gravide) om alkoholbruk, fra screeningverktøyet AUDIT-C (Alcohol Use Disorder Identification Test). Disse tre spørsmålene henviser til risikofylt bruk og omhandler frekvens og mengde ”siste året før du ble gravid” og ”etter at du ble gravid”.
Ta i bruk: TWEAK (PDF) (digital kalkulering, NHI.no)
Samtale om alkohol og livsstil
Helsepersonell bør ha en samtale med gravide om alkohol, illegale rusmidler og vanedannende legemidler ved første konsultasjon. Bruk medfører risiko for medfødte skader hos barnet og bør unngås gjennom hele svangerskapet. Ved bruk av rusmidler bør den gravide bli tilbudt tilrettelagt hjelp til å slutte.
Veiviser for helsepersonell i svangerskapsomsorgen: Tidlig samtale om alkohol og levevaner
Innhold og form
TWEAK består av fem spørsmål om toleranse, bekymring, morgendrink, hukommelse/blackout og reduksjon (TWEAK-delen), og tre spørsmål om alkoholmengde og hyppighet (Audit-C modifisert for gravide). Den gravide bør svare på alle spørsmålene i begge deler fortløpende.
Den gravide fyller selv ut skjemaet og tenker på sine drikkevaner det siste året og under graviditet.
Kartleggingen og samtale
Det er tre kolonner som skåres (beregnes antall poeng) hver for seg. Deretter fører jordmor/lege en samtale om alkoholbruk i svangerskapet med kartleggingen som utgangspunkt.
Hvis poengtallet er over 2 (TWEAK-delen), og over 4 (siste året) eller over 0 (i graviditet), skal jordmor/lege føre en grundig samtale for å skaffe seg mer informasjon om den gravides alkoholbruk. Det må ikke trekkes slutninger om alkoholbruk/ -misbruk i svangerskapet på bakgrunn av kartleggingen alene. Jordmor/lege må bruke klinisk skjønn etter samtalen for å vurdere om den gravide bør følges opp med nye samtaler eller henvises videre. Kvinner med samme skår kan ha forskjellige behov for hjelp. Oppfølgingstiltak må tilbys raskt, slik at fosteret blir minst mulig utsatt for alkohol.
Journalføring
Utfylt skjema skal ikke legges inn i journal, men makuleres eller oppbevares anonymt til statistisk bruk. Det må føres på helsekort og i journal at ”TWEAK er utført” (skåren skal ikke påføres). Hvis samtalen resulterer i tiltak, dokumenteres det i kvinnens journal med begrunnelse.
Anbefalinger i normerende produkter
I Helsedirektoratets retningslinje for svangerskapsomsorgen står det: I utgangspunktet er det ønskelig at kvinnen slutter å drikke alkohol når hun prøver å bli gravid. Det er ikke mulig å oppgi en trygg nedre grense for alkoholinntak uten fare for skader hos fosteret. Mange graviditeter er ikke planlagte og en del gravide har drukket alkohol før de visste at de var gravide. Hvis kvinnen er bekymret, fordi hun har drukket, er det beste hun kan gjøre å avstå fra alkohol resten av svangerskapet. Kartlegging av alkoholbruk i svangerskapet kan gjennomføres ved hjelp av et screeningverktøy.
Helsedirektoratet anbefaler å bruke AUDIT eller TWEAK for å kartlegge bruk av alkohol.
Rapport: Konsekvenser for fosteret/barnet ved bruk av rusmidler/avhengighetsskapende legemidler i svangerskapet (2015)
Rapport: Bruk av alkohol og andre stoffer under graviditet - i et nordisk perspektiv (2020)
link Verktøy
link TWEAK-oversettelser (uten AUDIT-spm)
link Artikler
-
Brief screening questionnaires to identify problem drinking during pregnancy: a systematic review (2010)
-
Screening for High- and Moderate-Risk Drinking During Pregnancy: A Comparison of Several TWEAK-Based Screeners (2001)
-
Screening for Pregnancy Risk‐Drinking (1994)
-
Use of the TWEAK Test in Screening for Alcoholism/ Heavy Drinking in Three Populations (1993)