Helsepersonell kjenner først og fremst igjen ting de er vant til å se, og rusmiddelproblemet en person har, kan av ulike grunner få mest oppmerksomhet. Det kan ta fokuset vekk fra å utforske om personen med et rusproblem også kan ha en psykiske lidelse, altså psykiske lidelser som ikke skyldes ruspåvirkning eller abstinens.
- I den innledende utforskningen av mulig rus og psykisk lidelse kan det være nyttig å bruke det brede screeningverktøyet ROP-screen. Verktøyet er anbefalt i flere normerende produkter av Helsedirektoratet, både for kommunene og i forbindelse med basis utredning jf. pakkeforløp i spesialisthelsetjenesten.
- Verktøyet kan også være et innledende hjelpemiddel i for eksempel poliklinisk utredning, i forbindelse med å velge ut hvilke deler den som utreder vil gå gjennom i PRISM-5, sier Tore Willy Lie, faglig rådgiver i NKROP.
Les mer om verktøyet: ROP-screen
ROP-screen er tilgjengelig i løsningen CheckWare, som i hovedsak brukes av spesialisthelsetjenesten. Teknisk sett i CheckWare, så er intervjuet tilgjengelig i versjonen de kaller Helium FP2 Patch3, og det vil ikke bli tilgjengelig på lavere versjoner. Verktøyet er gratis å bruke. Til sammenligning er det en kostnad per utfylling for andre brede screeningverktøy, f.eks. MINI 7.0.2 screen.
Faglig godt verktøy
- På ROP-screen er det utført validitetsstudie i en ruspopulasjon, noe som er viktig å ta med når en skal velge utredningsverktøy, som en implikasjon på hvilket screeningverktøy du bør benytte når du screener psykiske lidelser hos personer som har rusmiddelproblemer, sier Lie.
Han forteller at ROP-screen også vil bli tilgjengelig i Helseplattformen, som etableres i Midt-Norge. I tillegg jobbes det med å finne ut om verktøyet kan legges til i løsningen Norse Feedback. NKROP følger fortløpende med på hvilke andre ulike løsninger helsetjenestene og forskere benytter hvor det kan være aktuelt å innlemme intervjuet.
- Vi oppfordrer de som kartlegger om å melde etterspørsel om integrering av aktuelle kartleggingsverktøy til eierne av journalsystemet de benytter på sin arbeidsplass, informerer Lie.
Digital kartlegging i kommunene
Per dags dato har rus og psykiske helsetjenester i norske kommuner, mer eller mindre ingen reell tilgang til digital kartlegging. Selv om behovet for verktøy er mindre i kommunehelsetjenesten enn i spesialisthelsetjenesten er de nyttige og nødvendige i en del tilfeller.
Det ligger en fare i at kostbare lisenser, kombinert med begrensede økonomiske midler i en del kommuner, begrenser mulighetene til å kjøpe lisens på en relevant digital løsning.
Lie mener det ikke er holdbart at kommunene i hovedsak må forholde seg til PDF-utskrifter for å drive faglig forsvarlig virksomhet knyttet til kartlegging.
- Det kan være tidsbesparende og mer praktisk med digitale verktøy i en del sammenhenger. Det kan selvsagt også være nyttig med papirversjoner, men ikke som eneste løsning, sier Lie.
Han er redd for at manglende digital tilgang øker risikoen for at kartleggingsanbefalinger i normerende produkter fra Helsedirektoratet ikke blir fulgt.
- Per dags dato finnes det, nasjonalt sett, ingen reell tilgang til et verktøy med bred screening av psykiske lidelser for kommunene. Når ROP-screen av tekniske og praktiske årsaker kun kan fungere i en digital løsning, og tilsvarende verktøy kun tilbys i en digital kommersiell løsning, så er det klart det begrenser mulighetene for å drive med faglig forsvarlig bred screening av psykiske lidelser. De som primært bærer konsekvensene, er de som trenger hjelp. Risikoen for manglende, feil eller skadelig behandling og oppfølging øker, mener Lie.
Ny nasjonal løsning
Helsedirektoratet jobber med å se på mulighetene for å utvikle både en åpen publikumsløsning og en lukket klinisk løsning for utredning og kartlegging. Den kliniske løsningen spesielt myntet på kommunene i Norge. Denne vil også være aktuelt å benytte i fengslene. ROP-screen vil i så fall bli lagt til i den løsningen. Løsningen utvikles for å tilfredsstille normen for informasjonssikkerhet og personvern i helse- og omsorgssektoren.
- Med god brukervennlighet i denne løsningen, er det grunn til å tro at et slikt tilbud vil være kjærkomment blant kommunale rus og psykiske helsetjenester og i fengslene. Den vil også være nyttig blant de som driver med opplæring og veiledning i kartlegging på regionalt nivå, for eksempel i KORUSene. Når det eventuelt foreligger en konkret plan for å utvikle dette, så kommer jeg tilbake med mer informasjon, sier Lie.
- Ellers må jeg si det er gledelig å se at en del KORUS har begynt å fokusere mer på opplæring og veiledning knyttet til kartlegging i kommunene. Kartlegging er et område jeg tenker det har manglet konkrete, avgrensede anbefalinger på for kommunene. NKROP og KORUS-Øst har utarbeidet den praksisnære håndboka Snakk om ROP. Den er et godt utgangspunkt for utvikling av regionale opplæringstilbud i regi av KORUSene, avslutter Lie.
Gå til: ROP-screen