The Personality Inventory for DSM-5 and ICD-11 – Brief Form Modified (PID5BF+ M) er i praksis en kortversjon (36 utsagn) av originalen Personality Inventory for DSM-5 (PID-5) (American Psychiatric Association) med 220 utsagn. Verktøyet er en modifisert utgave av et annet verktøy med nesten helt likt navn, PID5BF+ av Kerber et al, 2019. PID-5 ble oversatt til norsk i 2014 av Øyvind Urnes, Geir Pedersen, Merete Johansen, Sigmund Karterud, Theresa Wilberg, og Elfrida H. Kvarstein. Oversettelsen ble brukt i en norsk studie om en kortversjon av PID-5 (Thimm, Jordan & Bach, 2016).
Last ned gratis: PID5BF+ M (PDF)
Trekkdomenene i PID5BF+ M er negativ affektivitet, distansering, antagonisme, disinhibisjon, anankasti og psykotisisme - og er dermed egnet til utredning av de seks domenene kombinert fra DSM-5 AMPD og ICD-11. Verktøyet kan være nyttig i forbindelse med henvisning til spesialisthelsetjenesten, tidlig i en utredning (basis pakkeforløp) eller i forbindelse med å tilpasse behandling med tanke på aktuelle trekkfasetter. Det kan også være at kommunalt ansatte med kompetanse på personlighetsproblematikk kan ha nytte av PID5PF+ M i oppfølgingen de gir. For eksempel for å utforske og få en bedre forståelse av selv- og interpersonlig fungering, som kan være av betydning for å gi mer tilpasset oppfølging.
Se også: Crosswalk ICD-10 PF-kategorier og ICD-11 trekkdomener (Bach & First, 2018)
Samtidig er det viktig å være klar over at selvrapporteringsskjemaer kan ha sine begrensninger (se for eksempel Oltmanns & Turkheimer, 2006). Flere faktorer kan spille inn under utfyllingen. I en utredning er det derfor nødvendig å innhente informasjon fra andre kilder, blant annet komparentopplysninger, observasjoner og diagnostisk intervju. Skal man gjøre diagnostikk av personlighetsforstyrrelser bør SCID-5-PF benyttes, i hvertfall inntil det foreligger et diagnotisk intervju for ICD-11. PID5BF+ M kan derfor ikke benyttes alene som grunnlag for å sette en personlighetsforstyrrelse-diagnose, men kan gi nyttige indikasjoner med tanke på videre utforsking av personlighetsproblematikk.
På vei mot felles nosologi for DSM og ICD personlighetsforstyrrelser?
Forfatterne av studien på PID5BF+ M skriver at modellen de har brukt kan være et bidrag i fremtidig harmonisert nosologi for DSM 5.1 og ICD-11, som burde bli mer samkjørt. De poengterer noen begrensninger med diagnostikk av personlighetsforstyrrelser i både ICD-11 og DSM-5 AMPD, hvor de har kombinert trekkdomener fra begge med hensikt å skape et bedre rammeverk.
Les mer: PID5BF+ M
For eksempel er ikke domenet psykotisisme med i ICD-11. I ICD-11 videreføres samme tilnærming som i ICD-10, hvor schizotypi er forstått som en variant av psykoselidelse. Det har nok vært av betydning med tanke vurderinger om å ekskludere dette domenet. Psykotisisme kan også være relatert til for eksempel borderline, antisosial og narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Samtidig kan det være at en kan vurdere kapasiteten til realitetstesting (i ICD-11) i forhold til vurdering av alvorlighetsgrad av personlighetsforstyrrelsen, i stedet for et separat domene. Uansett tilnærming, så kan dette være utfordrende å vurdere, og hver av diagnosemanualene legger litt ulike føringer: På en side så kan en person som har noe utslag på psykotisisme ha et tilfredsstillende liv med lite belastning. På en annen side, så kan en person som har alvorlig personlighetsforstyrrelse med psykoselignende opplevelser i situasjoner med høy affektiv arousal, ha en sårbar indre struktur med veldig umodne forsvarsmekanismer når vedkommende er under press eller i en uoversiktlig situasjon. Igjen, så understreker forfatterne i denne forbindelse behovet for et mer harmonisert oppsett, jamfør den kombinerte modellen med seks domener i PID5BF+ M.
PID5BF+ M-studie: International assessment of DSM-5 and ICD-11 personality disorder traits: Toward a common nosology in DSM 5.1 (2019)