PID5BF+ M
Selvrapporteringsskjema for å utrede patologiske personlighetstrekk.
Hva er PID5BF+ M?
PID5BF+M er et selvrapporteringsskjema med 36 utsagn om hvordan folk vil beskrive seg selv, knyttet til å utrede patologiske personlighetstrekk. Det består av 18 trekkfasetter, som hver har to utsagn. Disse spesifikke trekkfasettene slås sammen, og tilhører en av seks bredere trekkdomener. Trekkdomenene er negativ affektivitet, distansering, antagonisme, disinhibisjon, anankasti og psykotisisme - og er dermed egnet til utredning av de seks domenene kombinert fra DSM-5 AMPD og ICD-11.
Last ned (PDF): PID5BF+ M
Bruk av verktøyet er relevant knyttet til påbudet i ROP-retningslinjen (anbefaling 17) om å kartlegge psykisk helse når det er kjent rusmiddelproblem. Verktøyet kan være nyttig i forbindelse med henvisning til spesialisthelsetjenesten, tidlig i en utredning (basis pakkeforløp) eller i forbindelse med å tilpasse behandling med tanke på aktuelle trekkfasetter.
Det kan også være at kommunalt ansatte med kompetanse på personlighetsproblematikk kan ha nytte av PID5PF+ M i oppfølgingen de gir. For eksempel for å utforske og få en bedre forståelse av selv- og interpersonlig fungering, som kan være av betydning for å gi mer tilpasset oppfølging.
Samtidig er det viktig å være klar over at selvrapporteringsskjemaer kan ha sine begrensninger (se for eksempel Oltmanns & Turkheimer, 2006). Flere faktorer kan spille inn under utfyllingen. I en utredning er det derfor nødvendig å innhente informasjon fra andre kilder, blant annet komparentopplysninger, observasjoner og diagnostisk intervju. Skal man gjøre diagnostikk av personlighetsforstyrrelser bør SCID-5-PF benyttes. PID5BF+ M kan derfor ikke benyttes alene som grunnlag for å sette en personlighetsforstyrrelse-diagnose, men kan gi nyttige indikasjoner med tanke på videre utforsking av personlighetsproblematikk.
Les også: Hva kjennetegner en god utredning?
Tolkning av resultatene
Det er ikke satt noen grenseverdier, hvor for eksempel en gjennomsnittskår knyttet til et trekkdomene indikerer at personen ganske sikkert har en diagnostiserbar personlighetsforstyrrelse. Generelt kan en si at jo høyere gjennomsnittskår jo mer dysfunksjon knyttet til spesifikk trekkfasett eller trekkdomene.
Ellers er det kanskje rimelig å antyde at for eksempel gjennomsnittskår på 2 eller mer tydelig indikerer behov for videre utredning av personlighetsproblematikk knyttet til det aktuelle trekkdomenet.
Kliniske kompetansekrav
Det er ingen formelle krav knyttet til å bruke PID5BF+ M. Men, det er viktig å kjenne til verktøyets oppsett og innhold, dets psykometriske egenskaper, hva man kan bruke resultatene til videre, og en bør ha noe forhåndskunnskap om personlighetsproblematikk/forstyrrelser, før det brukes.
Norsk oversettelse og utvikling
Verktøyet er basert på Personality Inventory for DSM-5 (PID-5) med 220 utsagn, som etter godkjenning av rettighetshaver American Psychiatric Association ble oversatt til norsk i 2014, av Øyvind Urnes, Geir Pedersen, Merete Johansen, Sigmund Karterud, Theresa Wilberg, og Elfrida H. Kvarstein. PID5BF+ M har 36 utsagn fra dette verktøyet. Tore Willy Lie har praktisk klargjort norsk versjon av PID5BF+ M.
Studie om verktøyet, som har brukt PID-5 data: International Assessment of DSM-5 and ICD-11 Personality Disorder Traits: Toward a Common Nosology in DSM-5.1 (Bach et al, 2019).
Rettighetshaver og distribusjonsrett
Bo Bach, som har ledet arbeidet med å utvikle PID5BF+M, har gitt Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse tillatelse til å distribuere norsk versjon.
Rettighetshaver for PID-5 er American Psychiatric Association, som har gitt distribusjonsrett til Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse for bruk de 36 utsagnene tilknyttet verktøyet PID5BF+ M. Norsk versjon kan brukes fritt til ikke-kommersiell bruk.