NKROP oversatte i 2022 den amerikanske behandlingsmanualen Integrated Dual Disorders Treatment (IDDT) til norsk.
Manualen er et verktøy for fagfolk, som skal yte integrert og samtidig behandling til mennesker med samtidig rus og psykisk lidelse (ROP).
Gratis plakat
Tore Willy Lie og Lars Linderoth har, sammen med resten av ressursgruppen for IDDT i NKROP, utviklet en plakat som kan være til støtte i arbeidet med å yte integrert behandling.
Oversikten er et praktisk arbeidsverktøy og relevant for alle tjenester og profesjoner som bidrar i oppfølgingen av personer med ROP-lidelser, både i kommunene, spesialisthelsetjenesten, fastlegen, frivillige organisasjoner med mer.
Her finner du plakaten i PDF-format
Det er også mulig for helse- og omsorgstjenestene (kommunalt og spesialisthelsetjenesten) å bestille et fysisk eksemplar i A1 format ved å sende en henvendelse til torewilly.lie@rop.no.
Bevissthet rundt stadier
Plakaten gir oversikt over de ulike stadiene i en endringsprosess. Hvorfor er det viktig å ha en slik stadiebasert tilnærming?
- Det er viktig fordi vi vil kunne forårsake endring i feil retning dersom vi ikke er klar over hvor i endringsprosessen pasienten/brukeren er. Behandling vil alltid skje gjennom et samarbeid mellom pasient/bruker og behandler, og det er viktig å komme fram til en felles agenda vi kan samarbeide om. Hvis ikke vi får til det, risikerer vi å jobbe med ulike målsettinger, og det blir det verken godt samarbeid eller gode resultater av.
- Hva som er pasientens/brukerens agenda, vil dessuten kunne endre seg gjennom prosessen. Derfor må vi undersøke dette hele tiden. Hvis behandler går for fort fram, vil behandlingen slå motsatt ut og det vi oppnår vil ofte være økt motstand mot endring og et dårligere samarbeidsklima, sier psykiater og spesialist i rus og avhengighetsmedisin, Lars Linderoth.
Han støttes av faglig rådgiver i NKROP, Tore Willy Lie.
- Med en stadiebasert tilnærming søker du å anerkjenne og bygge på pasientens nåværende motivasjonsnivå. Det handler om at du som hjelper har noe å tilby som er nyttig i forhold til stadiet pasienten befinner seg på. Det øker sannsynligheten for å holde pasienten engasjert i egen bedring, noe som videre kan øke sannsynligheten for at det du har å tilby er mer virksomt og nyttig, uttaler Lie.
Linderoth mener det kan være lett å glippe på dette med stadiebasert tankegang i en hektisk hverdag. Noen stadier kan ta lang tid og krever tålmodighet. Det er fort gjort å miste bevissthet rundt hvor personen er i endringsprosessen sin.
- I starten av et behandlingsforløp må vi utvikle en arbeidsallianse. Dette skjer best gjennom å bistå med praktisk hjelp og støtte i noe pasienten/brukeren selv ønsker. I denne fasen vil vi bli testet ut og vurdert om vi holder mål. Dersom vi består prøven og opparbeider oss tillit, vil vi kunne gjøre intervensjoner som ellers ville ha forårsaket økt motstand. Det er derfor svært viktig at en ikke er for aktiv for tidlig.
- For å kunne påvirke i positiv retning, må noen forutsetninger være til stede. Først en arbeidsallianse, deretter motivasjon hos pasienten, som er kjennetegnet på at den andre fasen, overveielsesfasen, er over, og først da kan vi begynne aktive behandlingsintervensjoner uten at det slår negativt ut. Dette vil kunne ta svært lang tid, og det er derfor viktig å minne seg selv og kollegene om hvor i prosessen vi er til enhver tid, sier Linderoth.
Print ut og heng opp
Lie mener innholdet på plakaten gir læringsutbytte for samtlige profesjonsgrupper innen fagfeltet psykisk helse og rus.
- Jeg anbefaler interesserte til å skrive ut plakaten, eksempelvis i A3-format med farger, og henge den på personalrommet. Det kan gjøre det lettere for alle å få en viss innsikt i hva stadiebasert oppfølging er, blant annet hva som kjennetegner de ulike stadiene og noe om aktuell intervenering i de respektive fasene.
- I tillegg til læringsutbyttet fra innholdet, kan en slik plakat være en lett tilgjengelig, generell og praksisnær veiledning hvor du fortløpende kan orientere deg om "hvor er vi, hvor går vi, i den videre oppfølgingen av og med N.N.", sier Lie.
Ekstra relevant
Plakaten vil være ekstra nyttig for team som jobber i oppsøkende tjenester etter FACT-modellen (Flexible Assertive Community Treatment), mener Lie.
- IDDT omtales i FACT-teamene sin fidelity-skala. En skala som teamene kan benytte seg av for å måle om de yter tjenester i tråd med FACT-modellen. Videre er det, i den oppdaterte håndboka om FACT som kommer, antydet at russpesialisten i teamet skal ha en slags "IDDT superbruker-rolle". Den nye plakaten kan dermed være et godt og enkelt startskudd lokalt, for de som skal inneha den rollen i teamet.
I forbindelse med psykoedukasjon, kan det også være hensiktsmessig å bruke plakaten i oppfølging av pårørende og eventuelt annet støttende, sosialt nettverk.
- Vi må hele tiden holde fokus og bidra til at ulike roller og etater snakker samme språk og får en felles helhetsforståelse. Å få en felles forståelse for en stadiebasert tilnærming er viktig, sier Lie.
Videre er han opptatt av at tjenestene behandler rus og psykiske helseproblemer samtidig i samme team eller gruppe.
- De ulike tjenesteleddene må i praksis vise at de er en del av et felles ansvar, og er tydelige på gjensidig forpliktelse over lengre tid. Sammen lykkes vi best, avslutter Lie.
Webinar
NKROP har produsert en webinarrekke knyttet til integrert behandling.
Webinar tre, del 1 og 2, tar for seg stadiebasert behandling og kliniske intervensjoner.
Nysgjerrig på IDDT?
Er du interessert i å delta i et faglig nettverk knyttet til integrert behandling for ROP-lidelser (IDDT)?
Da kan du registrere din interesse ved å fylle ut et interessentskjema.