- Det er med tungt hjerte vi må stenge ned de digitale verktøyene, sier leder for Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP), Bjørn Stensrud.
Nedtaket skyldes personvernforordningen (GDPR), som alle aktører i Norge er forpliktet til å følge. Personvernreglene stiller strenge krav til hva slags informasjon en aktør kan samle inn, og hvordan dataene kan oppbevares. Helseopplysninger regnes for å være sensitive data og krever særskilt sikker behandling og oppbevaring.
Tilgjengelige PDF-versjoner
Kartleggingsverktøyene som NKROP har fasilitert, ble utformet i 2012. Siden den gang har kravene til personvern og informasjonssikkerhet endret seg, og verktøyene tilfredsstiller ikke lenger kravene i den nye lovgivningen.
Verktøyene som fjernes er de digitale versjonene av Alcohol-E, Alkoholenhetskalkulatoren, AUDIT, AUDIT-C, CAGE, DUDIT, DUDIT-E, SCL-10 og TWEAK.
Flere av verktøyene vil fortsatt være tilgjengelig som nedlastbare PDFer på rop.no. For å benytte verktøyene innebærer det at du fysisk må skrive ut PDFen, fylle den ut og regne ut skåren manuelt.
Mye brukt
De digitale verktøyene har vært mye brukt, både av fagfolk og av allmennheten.
AUDIT, som benyttes for å kartlegge en persons alkoholkonsum, har i de seneste årene hatt nærmere 100 000 sidevisninger hvert år.
- Ut fra besøkstallene på flere av verktøyene på rop.no over mange år, er det god grunn til å tro at de også har blitt brukt av personer som ikke jobber i helsevesenet eller mottar helsetjenester, noe som understøtter etterspørselen etter en publikumsløsning, uttaler faglig rådgiver, Tore Willy Lie, ved NKROP.
Nye muligheter
Lie jobber for å få opp igjen verktøyene på andre plattformer.
- Helsedirektoratet undersøker nå muligheten for å tilby både en åpen publikumsløsning og en lukket klinisk løsning for kartleggingsverktøyene. Det er også interessant å se på muligheten for å tilrettelegge løsningen for bruk i forskning, sier Lie.
Han er bekymret for at folk i fagfeltet ikke lenger har tilgang på disse digitale verktøyene og håper det snart kan komme på plass en ny løsning.
- De som driver opplæring i kartlegging av rusmiddelproblemer og psykisk uhelse har brukt disse webappene i mange år. De mister nå et godt etablert opplæringshjelpemiddel. Heller ikke kommunene i Norge har nå en digital og gratis kartleggingsløsning tilgjengelig.
- Vi skulle gjerne, raskt, fått på plass en løsning som er enkel å ta i bruk, lett tilgjengelig, og som dekker kommunenes behov for kartleggingsverktøy. Det ville vært veldig nyttig for kommunene, inkludert fastlegene, å få tilgang til en slik løsning, sier Lie.
Enkel tilgang = mer kartlegging
Han tror enkel tilgang på verktøyene, presentert i et godt format, vil kunne være med på å bedre kartleggingspraksisen rundt i Norge.
- Jeg tenker at vi må jobbe for å få på plass en nasjonal faglig minimumsstandard på hva en bør bruke av verktøy, for eksempel i samsvar med anbefalingene i Snakk om ROP - for kommuner. En slik digital løsning vil også være tilgjengelig for de som jobber i spesialisthelsetjenesten. Selv om de fleste i denne delen av helsetjenesten har tilgang på verktøyene via andre systemer, sier Lie, som for tiden jobber 20% for Helsedirektoratet.
I engasjementet hos Helsedirektoratet jobber Lie med en gjennomgang av gjeldende retningslinjer på fagfeltet rus og psykisk helse. Flere av retningslinjene begynner å dra på årene og det er behov for å rydde og oppdatere dem. I den forbindelse er det hensiktsmessig å løfte problematikken knyttet til screening- og kartleggingsverktøy.
- Vi må jobbe for at alle som har behov for det, får enkel og lett tilgang til anbefalte verktøy i tråd med Helsedirektoratets normerende produkter. Så snart Helsedirektoratet, NKROP og våre øvrige samarbeidspartnere har fått kartlagt behov og muligheter vil vi komme tilbake med mer konkret informasjon, avslutter Lie optimistisk.