Den nye utgaven av SCID-intervjuet, som nå foreligger på norsk, er kvalitetssikret og oppdatert i tråd med DSM-5. SCID-5 klinikerversjonen er utgitt av Gyldendal Akademisk.
SCID-5 intervjuet gir klinikeren en steg-for-steg-veiledning gjennom diagnosearbeidet. Intervjuspørsmål er satt opp parallelt med diagnosekriterier for å gjøre det lettere å vurdere om kriteriet innfris eller ikke.
Mange endringer
Det har skjedd flere endringer fra SCID-I (DSM-IV) til SCID-5 (DSM-5), og det foreligger en oversikt over endringene her.
Protokoll og brukerveiledning kan bestilles hos Gyldendal. Kjøper kan kopiere fritt fra eksemplaret til eget bruk. I praksis betyr det for eksempel at det enkelte eksemplar som er innkjøpt kan følge stillingen på et arbeidssted (den enkelte enhet). Er det for eksempel ansatt to psykologer på en enhet som skal bruke intervjuet, så må det kjøpes inn to eksemplarer for disse to psykologstillingene.
I tillegg til protokollen er det utgitt en brukerveiledning. I veiledning kan man finne bakgrunnsinformasjon om intervjuet, veiledning om hvordan symptomer og plager skal vektlegges, samt skriftlig øvingsmateriell. På engelsk er det også utgitt kasusvideoer for trening og kalibrering, som kan kjøpes her.
Godkjent og kvalitetssikret
− Det har aldri eksistert en norsk klinikerversjon av SCID som er godkjent av de som har copyright på verktøyet (American Psychiatric Association Publishing), påpeker Tore Willy Lie, faglig rådgiver i NKROP.
Han viser til at SCID-I er anbefalt i flere nasjonale retningslinjer og indirekte i pakkeforløp, til noe som i praksis er en henvisning til forskningsversjonen som ble oversatt på 90-tallet.
− Anbefalingen er nok gitt i god tro, men det er uheldig å anbefale verktøy hvor de rettslige sidene ikke er i orden med tanke på distribusjon, samt at oversettelsen ikke er godkjent av rettighetshaver. Med SCID-5-KV er alle copyright-avtaler i orden og oversettelsen er kvalitetssikret, understreker Lie.
Han anbefaler alle som så langt har foretrukket norsk SCID-I å bytte til SCID-5-KV i nær fremtid, eller bruke PRISM-5 som er spesielt utviklet for å hjelpe utredere med å skille mellom rusmiddelinduserte psykiske lidelser og selvstendige psykiske lidelser.
Les mer: Forskjeller mellom MINI 7.0.2., SCID-5-KV og PRISM-5.