Kartlegge rusmidlets funksjon (DUDIT-E)
Sosionom kartlegger rusmidlets funksjon med DUDIT-E. Ekspertkommentarene er ved en av Norges fremste fagpersoner innenfor motiverende samtale, spesialist i klinisk psykologi Tom Barth.
Les mer: Motiverende intervju
Aktuell situasjon:
Ola møter til en samtale på NAV-kontoret. Ola har selv bedt om en prat med sin saksbehandler. Ola er sliten, frustrert og nedstemt over livssituasjonen.
Ola er en mann fagpersonen har kjent i mange år. Ola bor alene i en kommunal bolig. Han har en sønn fra et tidligere samboerforhold, som han kun sporadisk har kontakt med. Ola har et relativt massivt pågående illegalt rusmisbruk. Har i en årrekke gått inn og ut av behandling, for det meste ut. Har aldri kommet i gang med virkelig å ”dukke ned” i detaljene i sitt bruk av rusmidler. Har av ulike grunner droppet ut av behandling relativt tidlig i behandlingsforløpet.
Ola røyker Hasj, mer eller mindre daglig. Har regelmessige perioder på 2-3 dager hvor han også ruser seg på Amfetamin/Metamfetamin (injiserer også tidvis). Bruker sporadisk beroligende tabletter (Sobril og Xanor). Kan også enkelte ganger drikke Fleinsopp-te utpå høsten. Har tidligere prøvd/brukt det meste av rusmidler, også Heroin. Ruser seg fortrinnsvis alene, men tidvis også sammen med venner.
Verktøy: DUDIT-E
Praktisk håndbok om kartlegging av rus og psykiske helseproblemer: Snakk om ROP - for kommuner
Les også:
Gode råd til kartlegging i kommunen (2021)
Kommunene vil bli bedre tjenesteytere (2021)
Bruk av kartleggingsverktøy i kommunal psykisk helse- og rustjeneste. Hvor står vi, hvor går vi? (2020)