Kartlegge rusmidlets (alkoholens) funksjon (Alcohol-E)
Psykolog viser et eksempel på kartlegging av rusmidlets funksjon, med Alcohol-E kombinert med motiverende intervju. Ekspertkommentarene er ved en av Norges fremste fagpersoner innenfor motiverende samtale, spesialist i klinisk psykologi Tom Barth.
Les mer: Motiverende intervju
Aktuell situasjon:
Anna møter til samtale med sin psykolog ved psykiatrisk poliklinikk. Tidligere utfylt AUDIT, med skår på 18.
Anna har nylig gjennomgått et samlivsbrudd. Er nå alene med omsorgen for to tenåringer. Er for tiden sykemeldt fra sin jobb som sykepleier. Har fått et tilbud ved psykiatrisk poliklinikk, hvor hun akkurat har påbegynt samtalebehandling for depresjonsproblematikk. Psykologen ønsker å kartlegge detaljer i Annas bruk av alkohol ifb med behandlingsforløpet. Psykologen vil bringe rusbruk inn i behandlingen, fremfor å henvise Anna til ”noen andre” for et problem som i stor grad er tett vevd inn i angst- og depresjonsproblematikken.
Ved forrige konsultasjon tok Anna en AUDIT-screening. (18 poeng. Høy risiko) Kom da fram at Anna drikker relativt mye og ofte. Anna drikker alkohol nesten daglig. Drikker hovedsakelig rødvin (fra 3-liters kartong). Drikker fort 3-5 glass i løpet av en dag. Drikker en sjelden gang øl, cider eller rusbrus. Drikker alltid alene. Anna fortalte at hun drikker for å roe seg ned, for å få sove, samt for å greie å gjennomføre noen sosiale aktiviteter.
Anna ser at hennes bruk av alkohol ikke er bra, men opplever likevel at det hjelper henne å ”holde hodet over vannet”. Ønsker sterkt å endre/dempe sitt forbruk av alkohol.
Psykologen og Anna avtalte at de ved neste konsultasjon skulle følge opp Annas bruk av alkohol. Psykologen har derfor nå satt Anna opp til en dobbelttime.
Resultater fra Anna sin AUDIT og Alcohol-E
Verktøy: Alcohol-E