Det finnes mange selvhjelpsmuligheter for personer berørt av rus- og psykiske problemer. Det kan være ting man kan gjøre selv, forskjellige grupper man kan delta i, brukerstyrte tiltak av ulike slag og ikke minst en rekke brukerorganisasjoner man kan gå inn i.
Mer informasjon om selvhjelpsmuligheter får du ved å å gå inn på selvhjelp.no.
På sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller deres ansatte veiledere.
Digitale selvhjelpsprogrammer/veiledning
Bearbeide sorg
Klinikk for krisepsykologi har gitt ut en veileder for hvordan den enkelte kan håndtere sorg.
Depresjon
Helsenorge.no tilbyr et videobasert selvhjelpsprogram som kan være nyttig for deg med lett til moderat depresjon.
iFightDepression-verktøyet er et gratis internettbasert selvhjelpsverktøy for personer med depresjonssymptomer. Det består av workshoper som fokuserer på å øke daglig aktivitet, gjenkjenne og utfordre negative tankemønstre, følge med på humøret, få en god søvnrutine og en sunn livsstil.
Panikkangst
I programmet lærer du om prosessen som opprettholder angst, samt hvordan du skal arbeide for å bli kvitt angst. Denne informasjonen danner også grunntanken bak behandling av angst generelt.
Selvhjelpskurs
NHI har lagt ut en rekke nettbaserte selvhjelpskurs, blant annet knyttet til depresjon, panikkangst, sosial angst og langvarige søvnvansker.
Sosial angst
I programmet lærer du mer om sosial angst. Blant temaene er hvordan du kan øve på å snu fokus bort fra deg selv og få et mer realistisk bilde av din egen påvirkning på andre.
Stressmestring
SMART (StressMestringsAktiviteter for RobusthetsTrening) er en app som gir gode råd og øvelser for å roe ned, sove bedre, håndtere irritabilitet, stoppe negativ tenkning og mestre andre livsutfordringer. SMART kan brukes for å håndtere krevende livssituasjoner. Last ned her: Android eller iOs (Iphone / Ipad).
Søvnvansker
Denne videoen gir deg noen råd for å håndtere søvnvansker som har vart i en kort periode.
Voldtektsofre: Hvordan håndtere angst og frykt
Klinikk for krisepsykologi har gitt ut en veileder for hvordan den enkelte kan jobbe med å konfrontere angst og frykt etter voldtekt.
Kartlegging av egen rusmiddelbruk
Hvis du for eksempel går gjennom skjemaene AUDIT (alkoholbruk siste 12 måneder) eller DUDIT (bruk av andre rusmidler siste 12 måneder), kan du beregne om du er, eller kan være, i risiko for å utvikle rusmiddelrelaterte problemer.
Apper som hjelpemiddel for å begrense rusmiddelbruk
Drikkevett
For deg som ønsker å ha kontroll over alkoholinntaket ditt, eller ønsker en egen promillekalkulator på telefonen din.
Last ned her (gratis): iOs (Iphone / Ipad)
Slutta
Slutta er en gratis app som kan gjøre det lettere for deg å slutte med røyk og snus. Appen gir deg daglige motivasjonsmeldinger, råd og tips til hvordan du kan klare å slutte, beregninger på hvor mye du sparer, oppdatert statistikk på hvor lenge du har holdt ut, oversikt over giftstoffer i røyk og snus, fakta om konsekvenser av tobakksbruk.
Last ned her (gratis): Android eller iOs (Iphone / Ipad)