En måling av modelltrofasthet kan gjøres internt (teamet vurderer seg selv opp imot kriteriene i skalaen) eller eksternt (måling foretatt av noen utenfor teamet). FACT-fidelityskala 2010 – Norsk revisjon 2023, har et eget punkt vedrørende dette (Punkt 56: Forbedringsprosess FACT).
Intern modelltrofasthetsmåling
En intern måling av teamets modelltrofasthet kan gjøres på ulike måter, alt fra en rask -og enkel vurdering til en mer grundig -og omfattende måling.
Enkel måling
Ved en enkel måling kan eventuelt teamleder og merkantilt ansatt skåre alle punktene i skalaen uten å nødvendigvis gå dypt ned i journalsystemet for å hente ut informasjon. Denne skåringen kan så gjennomgås i et møte med resten av teamet hvor teammedlemmene kan komme med innspill på skåringene. Aktuelle skåringer justeres og teamet sitter igjen med en enkel intern modelltrofasthetsmåling. Målingen kan følges opp i et nytt teammøte hvor teamet konkretiserer aktuelle bevarings –og forbedringsområder for de kommende 6-12.månedene.
Mer omfattende måling
Ved en mer omfattende måling kan flere teammedlemmer involveres i forarbeid/informasjonsinnhenting/vurdering/skåring, eventuelt gjennom å etablere ulike grupper som kan se på forskjellige hovedområder i skalaen. Teamet kan i større grad også gå inn i journalsystemet for å hente ut informasjon knyttet til skåring av de enkelte delskalaene.
Å dele teamet inn i to grupper som hver for seg skårer alle punktene, kan også være en måte å få et bredere vurderings –og diskusjonsgrunnlag for et møte hvor teamet kommer frem til en konsensus rundt skåringene. En slik modelltrofasthetsmåling kan følges opp gjennom at teamet identifiserer aktuelle bevarings –og forbedringsområder, samt kommer med forlag og tiltak rundt hvordan teamet praktisk skal gjennomføre denne prosessen.
Veiledningsmateriell for intern måling
NKROP har utarbeidet veiledningsmateriell for FACT-team som ønsker å gjennomføre intern modelltrofasthetsmåling etter FACT-fidelityskala 2010 – Norsk revisjon 2023.
Mal for tilbakemeldingsrapport ved bruk av FACT-fidelityskala 2010 - Norsk revisjon 2023
Ekstern modelltrofasthetsmåling
En ekstern fidelitymåling kan også gjøres på ulike måter, eventuelt ved at team måler hverandre.
De eksterne fidelitymålingene som NKROP og NAPHA har gjennomført av norske FACT-team med bruk av 2010-skalen er imidlertid lagt opp -og gjennomført på følgende måte:
To auditorer (evaluatorer) følger teamet i en dag (fortrinnsvis fysisk). De observerer et daglig tavlemøte og et behandlingsmøte. De intervjuer teamleder og grupper av teamansatte og vurderer et utvalg anonymiserte behandlingsplaner. Før besøket vurderer de opplysninger de har fått fra teamet i forkant av besøket, et omfattende spørreskjema med opplysninger om teamet og tjenestene teamet gir. Fidelityvurderingen bygger på følgende datakilder:
1) Spørreskjema fylt ut i forkant av fidelitybesøk
2) Observasjon av ett FACT-tavlemøte
3) Observasjon av ett behandlingsmøte
4) Intervju med teamleder
5) Gruppeintervjuer med teamansatte
6) Anonymiserte behandlingsplaner (10 tilfeldig utvalgte)
Etter besøket bearbeider auditorene funnene og foretar skåringer basert på de ulike informasjonskildene. Alle hovedområdene og delskalaene skåres på en fempunktsskala, hvor 1 er laveste nivå og 5 er høyeste nivå for modelltrofasthet. Jo høyere totalskår et team får, jo mer vil man kunne anta at det jobbes i tråd med modellen og jo mer sannsynlig et det at modellen er godt implementert.
Resultatet fra vurderingen presenteres i en tilbakemeldingsrapport som foruten teamets totalskåre også går inn på hvert av de 7 hovedområdene og hver enkelt delskala. Denne rapporten sendes til teamet som får kommentere funnene. Den blir gjenstand for dialog med teamet for å slå fast både forbedringsområder og bevaringsområder for teamet. Rapporten er viktig for interne diskusjoner i teamet om hvordan det skal arbeide etter modellen og utvikle seg som FACT-team. Den kan også være sentral for diskusjon med teamets styringsgruppe eller andre interessenter.
Fidelityvurderinger brukes primært til internt forbedringsarbeid i teamene i Norge.
I motsetning til i Nederland, har vi per i dag ikke et sertifiseringssystem for norske FACT-team.