Det sies igjen og igjen: Dagens ungdom er mindre utagerende og har færre atferdsproblemer enn tidligere generasjoner. Dagens ungdom ruser seg mindre, skulker mindre, stjeler mindre. Men, det er store sosiale forskjeller, påpeker Willy Pedersen, professor i sosiologi.
– Det er blitt et tydelig klasseskille mellom ungdom som gjør farlige ting, og de som gjør mindre farlige ting, sier Pedersen.
Les også: Ny generasjonsprofil krever nye rustiltak
Festrøykere i vest, dagligrøykere i øst
Ta røyking som eksempel. Festrøykere er det flest av på Oslo Vest. Dagligrøykerne finner du på Oslo Øst. Det samme gjelder alkohol. Ungdom på Oslo Vest drikker mer enn andre, men de som får problemer med alkohol, finner du på østkanten.
– Ungdom i høyere sosiale lag står for størstedelen av forbruket, men det er ungdom i lavere sosiale lag, med dårligere ressurser, som utvikler mest problemer knyttet til rusmidler, forklarer Pedersen.
Endret syn på narkotikalovbrudd
Sosiologiprofessoren har gjort flere studier av ungdom i fengsel. Han er kritisk til at tungt belastet ungdom settes i fengsel.
– Vi må vurdere andre sanksjonsmuligheter enn strafferettslige. Heldigvis er det nå en trend i Norge, som i andre land, at vi anser narkotikakriminalitet mindre som lovbrudd og mer som et sosialt problem, sier han.
Les også: Flere skal dømmes til behandling
Selvdiagnostisert ADHD
Blant ungdom i fengsel er det høy forekomst av psykiske plager. Men sosiologiprofessoren var overrasket over hvor mange ungdom som sa de hadde ADHD – uten at de hadde fått noen diagnose. Pedersens inntrykk er at mange unge sier de har ADHD, og mener de trenger narkotiske stoffer for å roe seg ned.
– Det er utrolig viktig at unge i fengsel får en riktig diagnose. Vi må unngå at ADHD blir en lekmannsdiagnose som flyter rundt i systemet og brukes som grunn til å ruse seg, sier Pedersen.
Derfor ønsker Pedersen en opprustning av psykisk helsevern rundt fengsler, særlig for unge lovovertredere, slik at de kan få god utredning og riktig behandling.
Se ROP-TV: ADHD og ruslidelser