Hvor effektiv er databasert kognitiv atferdsterapi som tilleggsbehandling ved depresjon, spør forskerne bak studien Computerised cognitive behaviour therapy (cCBT) as treatment for depression in primary care (REEACT trial): large scale pragmatic randomised controlled trial, som nylig ble publisert i British Medical Journal.
De britiske forskerne slår fast at nettbaserte tilleggstiltak ikke har noen effekt ved depresjon, noe som står i sterk kontrast til tidligere utførte studier. Fram til nå har forskning på nettbaserte løsninger ved depresjon blitt gjennomført av de som har utviklet programmene, og deltakerne har selv meldt seg på forskningsprosjektene. Dette har, ifølge forfatterne av den nye studien, ikke nødvendigvis gitt realistiske resultater.
Se ROP-TV: Torkil Berge: Hva er depresjon?
Ingen effekt med internett
Deltakerne i den pragmatiske BMJ-studien ble hentet fra primærhelsetjenesten, og randomisert til enten å bruke et kommersielt, nettbasert program kalt ”Beating the Blues” eller et gratis-program kalt ”MoodGYM” som et tillegg til standard behandling.
Ukentlige telefonsamtaler skulle fungere som støtte og oppmuntre deltakerne til å gjennomføre programmet. Kontrollgruppen fikk standard behandling i primærhelsetjenesten.
Mange av deltakerne falt fra underveis uten å gjennomføre det nettbaserte programmet.
– Nettbasert kognitiv atferdsterapi med telefonstøtte har ingen forbedrende effekt på depresjon, sammenlignet med standard behandling, konkluderer de britiske forskerne.
Les også: Meditasjon virker mot angst og depresjon
Nedslående
– Dette var jo nedslående for oss som har hatt stor tro på nettbaserte løsninger, sier Lars Lien, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP).
Lien mener funnene i den britiske studien er viktige for ROP, all den tid kompetansetjenesten har vært aktiv i forhold til nettbaserte løsninger og har publisert mye stoff om temaet:
– Det er interessant å få studier som setter spørsmålstegn ved det vi har trodd på lenge, sier han i en kommentar til studien.
Vanlige mennesker
Lien framhever at dette er den første, uavhengige studien av størrelse som undersøker effekten av nettbaserte løsninger, og at deltakerne er hentet fra en normal setting:
– Dette er vanlige mennesker som kommer til legen med et problem. I andre studier har deltakerne meldt seg via internett eller spesialistsentre, noe som gir en gruppe spesielt interesserte deltakere, noe som gjerne medfører at du får bedre resulterer i studien.
Ikke imot bruk av teknologi
Lien synes også det er interessant at frafallet i studien var veldig høyt. Han mener årsakene til dette kan være at opplegget ikke var godt nok, eller at deltakerne ikke opplevde bedring og dermed ga opp. Lien påpeker også at sammenhengen mellom telefonoppfølgingen og den nettbaserte kognitiv atferdsterapien ikke var god nok i studien.
ROP-lederen understreker at han ikke er imot videreutvikling av teknologiske løsninger, men at slike programmer bør lages i tråd med det som er mulig å få til. Han mener brukervennligheten må være høy, og at programmene bør ha et opplegg for oppfølging.
Han oppsummerer ved å hente ut to viktige poeng fra funnene i BMJ-artikkelen:
– Dette er en påminnelse om ikke å være over-optimistisk i forhold til bruk av datateknologi. I tillegg må vi ikke glemme betydningen av “det human touch” i behandlingen av psykiske lidelser, avslutter han.
Les også: Depresjon og alkohol skader immunforsvaret
Kilder:
Gilbody et al. Computerised cognitive behaviour therapy (cCBT) as treatment for depression in primary care (REEACT trial): large scale pragmatic randomised controlled trial. BMJ 2015;351:h5627