I sitt doktorgradsarbeid har lege og forsker Sudan Prasad Neupane undersøkt sammenhengen mellom alkoholmisbrukslidelse, depresjon og immunforsvaret. Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Nasjonal kompetansetjeneste ROP og Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF). Jørgen Bramness, forskningsdirektør ved SERAF, har vært hovedveileder, mens NKROP-leder Lars Lien har vært biveileder.
Resultater
Resultatene viser at immunstatus er endret blant både pasienter med alkoholmisbrukslidelse og depresjon.
Pasienter med alkoholmisbrukslidelse og samtidig depresjon har økt betennelsesmarkører i blodet og redusert hjernefunksjon sammenlignet med pasienter som kun har én lidelse.
Spesielt har pasienter med depresjon og en relativ mild alkoholavhengighet en dårligere immunprofil enn pasienter med mer alvorlig alkoholavhengighet.
– Det tyder på at det er depresjonen som er nøkkelen til å forstå de nevroimmunologiske endringene, påpeker Neupane. Samtidig advarer han at bruk av alkohol kan overskygge mye av de immunologiske endringer sett blant pasienter med depresjon.
Les også: Depresjon forklarer ikke alkoholmisbruk
Alvorlige konsekvenser
Hans prosjekt viser at immunsystemet er en viktig arena for å forstå både hvordan depresjon og alkohol virker sammen og hvilke konsekvenser samtidige lidelser kan ha.
– Vi vet at lavgradig betennelse som varer over lang tid – slik vi ser i pasienter med samtidig depresjon og alkohollidelse – øker risikoen for å utvikle hjerte-kar-sykdommer, diabetes, kreft og andre kroniske sykdommer, sier forskeren.
Les også: Ingen «depresjon-light» for alkoholmisbrukere
Høy forekomst
Tidligere forskning har vist at om lag en tredel av personer med alkohollidelse har en samtidig depresjon og at forekomsten av den ene kan fordoble risikoen for den andre.
– Alkoholavhengighet og depresjon er lidelser med høy forekomst over hele verden. Det er behov for å utvikle bedre behandlingsmetoder for disse kroniske lidelsene. Da må vi først få bedre forståelse for mekanismene som ligger bak ko-morbiditetet, det vil si samtidige lidelser, sier forskeren om hvorfor hans forskningsprosjekt er viktig.
Det fins et utall tidligere studier om depresjon, men forskning på depresjon har en tendens til å ekskludere pasienter som har et samtidig alkoholproblem.
– Det mener jeg er feil. En tredel av pasienter har både alkoholmisbrukslidelse og depresjon, da må vi undersøke begge lidelsene samtidig, mener Neupane.
Les også: Blokkerer russug
Kliniske implikasjoner
Forskeren sier at resultatene i hans prosjekt kan tyde på at betennelsesdempende medikamenter kan være nyttig i behandling av depresjon og alkohollidelse.
– Vi vet at hyppig og høyt alkoholkonsum bidrar til økt betennelse, som igjen ofte gir depresjonslignende symptomer. Kan vi da påvirke alkohollidelsen og depresjonen hvis vi regulerer betennelsen? Det ønsker vi å undersøke nærmere, sier han.
Den nybakte doktoren mener nøkkelen til fremtidig behandling av depresjon og depresjon og samtidig alkoholmisbrukslidelse ligger i immunsystemet. Les mer i forskningsartiklene under.
Kilder: