Dagens diagnosesystem har egne diagnoser for pårørende til personer med ruslidelser. Diagnosene er knyttet til rusmiddelet som brukes, og kan gi pårørende rett til blant annet sykemelding og behandling i spesialisthelsetjenesten. Både fastleger og ansatte i NAV kan henvise pårørende til behandling.
– Dessverre vet vi at kunnskap om pårørendes pasientrettigheter er svært mangelfull. Mange fastleger vet ikke at det fins egne diagnoser for pårørende, sier familieterapeut Torhild Støa Breidablikk.
Hun var kursleder da Klinikk psykisk helse og avhengighet ved Oslo Universitetssykehus (OUS) arrangerte temamøte om «Rusmisbruk i et familieperspektiv» i begynnelsen av juni.
Les også: Stor byrde for pårørende
Behandling for pårørende
OUS tilbyr egne behandlingsopplegg for pårørende. Pårørende får tilbud om kurs, en-til-en samtaler eller gruppeterapi. Pårørende fra hele landet kommer til klinikkens pårørendekurs, som går over åtte kvelder i løpet av to uker. Blant programpostene er stress og vonde følelser, sorg og sorgarbeid og innføring i ulike verktøy for å håndtere hverdagen.
– Noe skjer i en familie når rusen kommer snikende. Roller og relasjoner påvirkes. Pårørende går i konstant bekymring i årevis. Vi forsøker å oppfordre pårørende til å ta tilbake livet sitt, forklarer Breidablikk.
Les mer om: Rettigheter for brukere og pårørende
Leve eget liv
Familieterapeuten oppfordrer ingen til å kutte kontakt med den som ruser seg. Men pårørende blir oppfordret til å kjenne på og utfordre egne grenser.
– Hva skjer hvis du går ut en kveld med venninner? Eller hvis du drar på ferie? Eller hvis du tar opp igjen en aktivitet som tidligere har gitt mye glede? Det handler om å få noe kontroll over livet sitt igjen, sier Breidablikk.
Les også: Involverer pårørende i behandlingen
Lever med konstante trusler
Særlig mødre kan påta seg mye skyld, forteller familieterapeuten. Mange føler medavhengighet, og de fleste bærer på dyp skam.
– Mange lever også under konstante trusler, påpeker Breidablikk.
For eksempel: «Hvis du ikke gir meg penger, går jeg ut og prostituerer meg igjen. Det vil du vel ikke?» kan en rusavhengig datter si til sin mor. «Hvis du ikke gir meg penger, bryter jeg meg inn hos naboen,» er en annen vanlig variant.
– Det sier seg selv at det er svært, svært vanskelig å si nei. Og det er nesten uholdbart å leve med. Derfor trenger mange pårørende egen behandling, og det er viktig at fagfolk kjenner til hvilke rettigheter og muligheter pårørende har, understreker terapeuten.
Les mer om: Brukere og pårørende