Liv Marit Seljeflot er klinisk farmasøyt, Avdeling for farmasøytiske tjenester i Sykehusapotekene Innlandet. Hun forteller at bakgrunnen for prosjektet, var Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP)s evaluering av FACT-team i Norge.
- Der kom det blant annet frem at pasientene i FACT, syns de hadde fått dårlig oppfølging i medisinbruk, samt lite informasjon og hjelp til å redusere bivirkninger. Mange av pasientene har mange spørsmål, og de ønsker å være med å ta beslutninger rundt medisinbruk, sier Seljeflot.
Informerer både pasienter og ansatte
En klinisk farmasøyt kan være med og snakke med pasienten om legemidler, bruk og bivirkninger. De kan være med og se helheten og sikre at pasienten får god total oppfølging både somatisk og psykisk.
- Dette er en pasientgruppe som ikke akkurat løper ned dørene til fastlegen. Dette er en fin mulighet til å ta tak i somatisk helse, sier Seljeflot, og kommer med noen eksempler på utfordringer ved medisinbruk:
- Reaksjoner på medisiner kan tolkes som bivirkninger, men egentlig skyldes det to legemidler som ikke passer sammen. Noen har nyresvikt, og bruker større dose enn nyrene klarer å skille ut. Andre har genetiske variasjoner av enzymer i leveren, som fører til langsommere omsetning av legemidler. Da kan en normal dose bli for stor, og de blir overdosert, sier hun.
En klinisk farmasøyt kan også brukes til å informere de andre i teamet om medisiner.
- Mange av dem som jobber i et FACT-team har behov for mer kompetanse på legemiddelområdet, sier farmasøyten.
En til to dager i uken
I dag prøves ordningen ut i to team: FACT Sør-Gudbrandsdal og FACT Hedmarken. Tilbakemeldingene fra de andre ansatte i FACT-teamene er veldig positive. De er glade for litt avlastning. Seljeflot har selv vært en dag i uken i FACT-teamet i Sør-Gudbrandsdal.
- Jeg tenker en til to dager i uka i teamet er passe. Da får man tid til å være med ut og treffe pasientene. Det er sjelden noe haster veldig. Samtidig trenger ikke alle som er i FACT-teamet oppfølging av klinisk farmasøyt, sier hun.
Nå skal Seljeflot og hennes kolleger samle inn tilbakemeldinger fra både pasienter, pårørende og ansatte i teamet, og kjøre en evaluering til høsten.
- Det blir veldig spennende å se fremover. Jeg tror klinisk farmasøyt i FACT-team er noe vi bør følge opp og tilby videre, sier hun.
Les også: Få ekstra bivirkninger ved samtidig bruk av rusmidler og antipsykotika
Blir tatt godt imot
Kirsti H. Engan-Skei er leder av FACT-teamet i Sør-Gudbrandsdal. Hun forteller at det er veldig positivt å ha klinisk farmasøyt med i teamet.
- Hennes kompetanse blir tatt veldig godt imot. Det har vært en påminner om at vi skal huske på somatiske undersøkelser og være opptatt av somatisk helse. Og at det er viktig å snakke med pasientene om medisiner, effekt og bivirkninger, sier hun.
FACT-lederen legger til at selv om de er et tverrfaglig team med bred kompetanse, fyller farmasøyten på med spesialkompetanse de trenger for å gi god behandling.
- Vi har nylig hatt internundervisning i teamet. Da oppdaget vi at vi ikke er flinke nok til å oppmuntre eller hjelpe pasientene til å gå til legeundersøkelse, som et minimum en gang i året. Vi har også fått hjelp til å lage en sjekkliste med oversikt over somatisk oppfølging og legebesøk, sier hun.