- Det er viktig å ha et bevisst forhold til alkohol, og hvordan alkohol både inkluderer og ekskluderer. Skal vi servere alkohol på julebordet? Hvis svaret er nei, risikerer vi at alle går klokka ni for å gå på puben, bortsett fra de fem som ikke drikker alkohol. Hvis svaret er ja, risikerer vi å ekskludere dem som har et problematisk forhold til alkohol, sier Tommy Sjåfjell. Han er fagrådgiver i bruker- og pårørendeorganisasjonen A-larm, og spesialrådgiver ved KORUS sør.
Sjåfjell mener arbeidsplassene må tørre å snakke mer om alkohol, spesielt om alkohol i gråsonen mellom arbeid og fritid.
- Denne tematikken bør løftes frem og snakkes om på jobben, og det er arbeidsgivers ansvar, sier han.
Sammenlikner alkohol med røykeloven
Sjåfjell sammenligner alkoholfrie jobbsammenkomster med røykeloven. Han mener de har litt av den samme dynamikken.
- Da røykeloven kom, var det mange som ble sinte for at de ble nektet å røyke der de ville. “Ingen skal nekte meg å røyke på fly. Min rett til å røyke er sterkere enn andres rett til å slippe røyken.” Røykeloven gikk gjennom, og i dag er den en selvfølge, sier han.
På samme måte er folk veldig opptatt av at de skal ha det glasset med alkohol på jobbsammenkomstene, selv om det kan bety at noen blir ekskludert fra fellesskapet.
- Hva sier det egentlig om oss som folk, spør Sjåfjell.
Les også: Når blir alkoholbruket en avhengighet?
Arbeidsgiver har det juridiske ansvaret
Rådgiveren påpeker at arbeidsgiver har et juridisk sterkt ansvar for det ansatte blir utsatt for på et julebord.
- Hvis arbeidsgiver har skjenket noen som begår et overgrep på julebordet, kan arbeidsgiver få utfordringer i etterkant. Dette har vi sett noen eksempler på for eksempel ved landsmøter i politiske partier, sier han.
Les også: - Helsepersonell mangler kunnskap om eldres rusbruk
Dropper julebordet når det serveres alkohol
Sjåfjell drikker ikke alkohol selv, men ønsker likevel ikke at alle skal ta hensyn til ham.
- Jeg har snakket med arbeidsgiver, som har forståelse for at jeg ikke drar på plasser der det er alkohol. Det gjør meg uansett ikke noe å droppe det julebordet, sier han, og legger til:
- Mange tenker at det handler om særhet, men jeg har tidligere hatt en alkoholavhengighet, og steder med alkohol er en risikosituasjon for meg. Vi ville aldri sagt til en tidligere rusbruker at nå syns jeg du skal slutte å være så sær, og sette deg sammen med vennene dine som bruker heroin.
Alkoholen er belønning etter en tøff uke
Fanny Duckert, professor, organisasjonspsykolog og spesialist i klinisk psykologi, forteller at vi har en lang historie og tradisjon med alkohol i Norge.
- Hvis vi ser litt historisk på det, så har alkohol vært noe vi har brukt i helgene etter en lang og tøff uke. Alkohol har vært dyrt og vanskelig tilgjengelig, og vi har ikke hatt noen vinkultur i Norge med gode middager. I Norge har vi tradisjon for at hverdagen er alkoholfri, også samler vi opp og bruker alkohol til spesielle anledninger. Alkoholen har en belønningsverdi. Når vi drikker, er det lov å ta ut alle syndige ting, som sex og aggresjon, sier Duckert.
Den som ikke drikker blir en trussel
- Når vi drikker alkohol, er det alkoholen som styrer og ikke det personlige ansvaret. Dette er noe alle på festen må være enige om. Hvis det er noen som ikke drikker, deler de ikke den samme virkelighetsforståelsen. Dermed blir den som ikke drikker en trussel mot fellesskapet, sier Duckert, som ikke tror vi er helt klare for å gjøre alle alkoholbegivenheter alkoholfrie.
- Klarer man å ha det gøy på samme måte uten alkohol? Det spørs om ikke julelekene blir litt kleine i edru tilstand, sier hun.
Ny forskning: Selv moderat drikking hos foreldre, kan påvirke barna negativt
Større aksept for alkoholfritt
Likevel ser vi en dreining i samfunnet mot økende aksept for at alkoholfritt er et fullgodt alternativ til alkohol.
- Vi er bevisst på en helt annen måte enn vi var før. Det er i ferd med å skje en endring, og man skylder ingen noen forklaring på hvorfor man ikke drikker, sier Duckert.
Tips for å senke drikkepresset
Selv om Duckert ikke tror vi er helt klare for alkoholfrie firmafester ennå, har hun noen tips til grep man kan ta for å senke drikkepresset:
- Det viktigste er å øke bevisstheten rundt alkohol på arbeidsplassen. Snakk om det på mandagsmøtet i god tid før firmafesten. Hvordan skal vi balansere dette og hvordan kan vi integrere alle og romme alle kulturer?
- Integrer alkoholfritt på festen på en sånn måte at folk som ikke drikker alkohol ikke føler seg som avvikere.
- Ha alkoholfri drikke tilgjengelig i store mengder gjennom hele kvelden.
- Server alkoholfritt i pene glass, og ha et godt utvalg alkoholfri øl i mange smaker og stilige flasker.
- Man trenger kanskje ikke ha fri bar, men heller drikkebonger. For eksempel tre bonger per person.
- Så går det an å droppe spriten og bare servere øl og vin.