Viktig å lære
Det er igangsatt mange studier i forbindelse med korona-pandemien, men ingen av disse undersøker hvordan pasientgruppen som lider av samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP-lidelse) har hatt det under den pågående pandemien. Lars Lien, leder ved NKROP, mener en slik studie er relevant og at den vil fylle et kunnskapshull.
- Det er viktig å skaffe kunnskap om hvordan pandemier påvirker sårbare pasientgrupper. Ved å systematisk samle inn kunnskap under den pågående pandemien vil vi kunne stå bedre rustet ved eventuelt lignende situasjoner i fremtiden, poengterer Lien.
Personer med ROP-lidelse er i utgangspunktet en marginalisert gruppe som sliter med å nyttegjøre seg helse- og sosialtjenester. Ifølge BrukerPlan, en årlig kartlegging som gjennomføres av KORFOR, er det i dag nærmere 26 000 mennesker i Norge som sliter med samtidig rus og psykisk lidelse.
Denne gruppen har et svært dårlig funksjonsnivå, kjennetegnet ved dårlige boforhold, sosiale og økonomiske problemer og dårlig integrasjon i samfunnet forøvrig. I tillegg har mange dårlig somatisk helse, og er således i risikogruppen for å pådra seg virussmitte.
- I kriser er det nærliggende å anta at mennesker som til daglig har vanskeligheter med å tilegne seg helse- og sosialtjenester vil få enda større utfordringer med å få tilpassede tjenester, sier Lien.
En studie - to undersøkelser
Forskerteamet ved NKROP vil gjennomføre to undersøkelser, en kvalitativ studie og en registerstudie. I den kvalitative studien er det ønskelig å spørre personer med ROP-lidelse om hvordan de har opplevd og mestret tiden under korona-pandemien.
Det er også av interesse å undersøke hvilken kontakt de har hatt med helsetjenestene under korona-utbruddet. Undersøkelsen vil både gjøres gjennom individuell intervjuer og ved samtaler i fokusgrupper.
Les mer om den første studien: Livet under covid-19 for personer med ROP-lidelse
Den andre undersøkelsen vil være en gjennomgang av relevant statistikk hentet fra Norsk pasientregister (NPR), Reseptregisteret, Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og registerdata hos Statistisk sentralbyrå.
Forskningsspørsmålene i denne studien er
- Hva er forekomsten av COVID-19 under det nåværende utbruddet blant personer med ROP-lidelse sammenlignet med befolkningen generelt?
- Hva er risikofaktorene for COVID-19 blant personer med ROP-lidelse?
- Har omsetningen av reseptbelagte psykotropiske medikamenter økt under COVID-19-utbruddet?
- Hva kjennetegner bruken av spesialiserte helsetjenester for personer med ROP-lidelse under COVID-19-utbruddet?
Om studien
Helsedirektoratet har tildelt midler for å finansiere den første delen av studien. Datainnsamlingen starter opp rett over sommeren og vil pågå frem til oktober. Ved utgangen av året vil det sendes en rapport til Helsedirektoratet med anbefalinger om hvordan senere pandemier bør følges opp.
Det er søkt om midler fra Sykehuset Innlandet (SI) og Helse Sør-Øst (HSØ) for den resterende delen av studien.
Forskningsgruppen
Forskningsgruppen vil ledes av Lars Lien, lege, psykiater, professor og leder ved NKROP. Med seg i arbeidet har han:
- Dawit Shawel Abebe, førsteamanuensis ved OsloMet og postdoktor ved NKROP
- Marja Leonhardt, foreleser ved VID og spesialrådgiver ved KorusØst
- Eva Brekke, psykolog ved FACT Hedmarken og postdoktor ved NKROP
- Morten Brodahl, medforsker og brukerspesialist ved NKROP
- Jeanette Rudgren, spesialrådgiver KorusØst
- Bente Karlsen Røstad, medforsker RIO
- Michael Rowe, sosiolog og professor i psykiatri ved Yale School of Medicine, USA
- Peter Huxley, professor ved Bangor University, Wales
- Nicole Cagan, Klinisk psykolog og foreleser ved University of Strathclyde