I Klassekampen den 19.03.2015 skriver psykolog Janne Horgen Friberg «La meg gjøre jobben min!» Hun vil ha seg frabedt resultatindikatorer og effektivitetsmål.
Les også: Tjenestene måler ikke det viktigste
Skattebetalerne og folkets valgte representanter har rett til å vite hvordan pengene brukes i psykisk helsevern, og hvilke resultater som oppnås. Produksjonskrav er noe alle helsearbeidere må kunne forholde seg til. Det er verken god fagutøvelse eller god samfunnsøkonomi om en psykolog kun ser én pasient om dagen.
Virker behandlingen?
Men høy produksjon av psykologhjelp – eller annen helsetjeneste – sier ingenting om kvaliteten på tjenesten som gis, slik Horgen Friberg påpeker. Derfor må helseledere og –myndighetene i mye større grad etterspørre hvilken kvalitet behandlingen har og om behandlingen virker.
Psykolog Horgen Friberg mener den gjeldende styringslogikken hindrer henne i «å utøve faget på best mulig vis, i tråd med rådende forskning, til nytte for pasienten.» Hun advarer mot sterke krefter som «ønsker å strømlinjeforme behandlingen i psykisk helsevern ytterligere ved å innføre standardiserte behandlingsforløp basert på diagnoser. Dette vil øke graden av oversikt og kontroll, men ingenting tyder på at det har behandlingseffekt.»
Etterlyser ledelse
Jeg er mer bekymret for mangelen på strømlinjeformet behandling i dagens psykiske helsevern. For eksempel, i fjor ble det gjennomført tilsyn ved alle barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP) i Norge. Helsetilsynets rapport konkluderer med at helseforetakene ikke har god nok kontroll med tjenestene som blir gitt. Ved mange av klinikkene var det opp til den enkelte behandler å vurdere hvordan arbeidet skulle gjennomføres og med hvilken fremdrift. Ledere fulgte for lite med på tjenesteutøvelsen, og korrigerte heller ikke uforsvarlig praksis.
Les også: Tilsyn av BUP: Lovbrudd i alle helseforetak
Hvis målet er å ha en kunnskapsbasert helsetjeneste med høy kvalitet, kan vi ikke la den enkelte helsearbeider gjøre akkurat som han eller hun vil. Helsearbeidere må forholde seg til evidensbasert praksis. At ledere ikke vet hva som foregår i behandlingsrommene er bekymringsfullt.
Veien videre
Helseledere bør snarest skaffe oversikt over hva slags behandling pasientene får, og om den nytter. Ledere kan blant annet bruke verktøy som Nasjonal kompetansetjeneste ROP har utviklet nettopp for å kunne måle kvalitet i behandlingen. Helsemyndighetene på sin side må se etter andre kvalitetsindikatorer enn kun antall pasienter som sluses gjennom behandlingsapparatet. Og fagfolk må akseptere at det blir stilt spørsmål om hvor godt de gjør jobben sin.
- Lars Lien, psykiater og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP)
Debattinnlegget sto på trykk i Klassekampen torsdag 26. mars, 2015.