I boka Et bedre liv - Historier, erfaringer og forskning om recovery ved rusmiddelmisbruk og psykiske helseproblemer deler fjorten brukere sin historie om veien inn i rusmiddelmisbruk og psykisk lidelse og veien til recovery.
Boka ble til på initiativ av Nasjonal kompetansetjeneste ROP og utgitt på Gyldendal Akademisk sommeren 2016. I løpet av 2017 skal boka presenteres på flere internasjonale konferanser. Første utenlandsstopp var et symposium på International Congress for Dual Disorders (ICDD) i Madrid i slutten av mars.
Les også: En bok som gir håp
Et bedre liv
Anne Landheim er forskningsleder ved Kompetansetjenesten ROP og hovedredaktør av boka. Hun understrekte at recovery handler om å få et bedre liv, ikke et problemfritt liv.
– Vi lagde denne boka fordi vi mente vi hadde for lite kunnskap om hva brukerne selv mener er viktig for recovery. Vi trenger førstehåndshistorier om veier til bedring. Målet med boka er å gi håp. Vi vil vise at det er mulig å få et bedre liv for brukere med rus og psykisk lidelse, sa Landheim i Spania.
Les også: Hva bidrar til recovery?
Ble møtt uten stigma
Silje Mack og Morten Brodahl er to av forfatterne som har bidratt med sine bedringshistorier i boka. Begge var tilstede da boka ble presentert i Madrid. Mack fortalte om en vanskelig barndom og oppvekst, om år ut og inn av barnevernsinstitusjoner og psykisk helsevern, om manglende skolegang og lite nettverk med jevnaldrende. Hennes vendepunkt kom da hun flyttet til Amsterdam som 18-åring. Der opplevde hun for første gang å bli møtt uten stigma og fordommer.
Se intervju med Silje Mack: Bevar håpet og dyrk drømmene
Spirene til recovery
Morten Brodahl arbeider til daglig som erfaringskonsulent i Kompetansetjenesten ROP. Han fremhevet enkeltmennesker han møtte gjennom en lang ruskarriere, og understrekte at recovery tar tid.
– Spirene til min recovery ble sådd lenge før jeg var klar over det selv. Tålmodighet er kanskje det aller viktigste, sa Brodahl.
Må ha langsiktig perspektiv
Stian Biong, professor ved Høgskolen i Sørøst-Norge og medredaktør av boka, avsluttet seansen på kongressen med å fremheve hva klinikere kan lære av de fjorten historiene.
– Vi må huske at recovery ikke er lineært. Livet går opp og ned. Vi må ha et langsiktig perspektiv på recovery, og godta at det vil komme både gode og dårlige perioder, sa Biong.
Se ROP-TV: Hva er recovery for ROP-brukere?