I 2015 ble om lag 5 600 pasienter tvangsinnlagt til sammen 8.000 ganger, viser nye tall fra Helsedirektoratet. 17 prosent av alle nye innleggelser og 32 prosent av oppholdsdøgnene i det psykiske helsevernet for voksne i 2015 var basert på et vedtak om tilbakeholdelse for tvungen observasjon eller tvungent psykisk helsevern. Andelene er uendret fra 2014.
Les også: Tvang utgjør ett av tre døgnopphold
«En ønsket utvikling»
68 prosent av vedtakene om tvungent vern ble påklaget i 2015, en økning på 6 prosent fra året før. Tallene kommer frem i rapporten Kontroll av tvangsbruk i psykisk helsevern i 2015.
– Dette har vært en ønsket utvikling. De siste årene har vi hatt fokus på å styrke pasientenes rettssikkerhet, spesielt ved å gi bedre informasjon om klagemuligheter, sier avdelingsdirektør Gitte Huus i Helsedirektoratet i en pressemelding.
Les også: Altoverskyggende tvang
Få får medhold
Av de mer enn 2600 klagene som ble fremmet på etablering eller opprettholdelse av tvungent vern, fikk kun seks prosent medhold i Kontrollkommisjonen.
Ifølge rapporten er det «store forskjeller mellom foretaksområdene, både i antall vedtak om tvungent observasjon og tvungent psykisk helsevern, i antall og andel vedtak om tvungent vern som blir påklaget, og i andel av klagene som får medhold. Noen av disse forskjellene kan skyldes tilfeldige variasjoner fra ett år til et annet. De kan imidlertid også være uttrykk for ulik praktisering av psykisk helsevernloven.»