Helse- og omsorgstjenestelovens kapittel 10 åpner for bruk av tvang overfor rusmiddelavhengige. §10-2 gjelder «vanlige» rusmisbrukere, §10-3 omhandler tvangsbehandling av gravide. Begge bestemmelsene brukes relativt sjelden, fortalte jusprofessor Karl Harald Søvig da han deltok på seminar om tvang mot rusavhengige i Bergen nylig.
I 2013 ble 157 personer tvangsinnlagt til rusbehandling etter §10-2, i 2014 var antallet 154. Men loven brukes oftere enn før – tvangsbestemmelsen ble brukt tre ganger så ofte i fjor som for ti år siden. Ikke minst brukes loven langt oftere overfor kvinner enn menn.
Les også: Bør flere rusmiddelavhengige tvangsinnlegges?
Kvinner overrepresentert
– Kvinner er overrepresentert i tvangsapparatet, påpeker jusprofessoren.
Av de 154 pasientene som ble tvangsinnlagt etter §10-2 – som altså ikke gjelder gravide rusavhengige – var over halvparten – 53 prosent – kvinner. I det frivillige behandlingsapparatet er kvinneandelen rundt 30 prosent, som bedre tilsvarer andelen kvinnelige rusmisbrukere, mente Søvig.
– Hvorfor legges flest kvinner inn på tvang? Er det mer nedverdigende å se kvinner ruse seg enn menn? Tvang er et svært drastisk tiltak og skal brukes med ytterste varsomhet. Hjelpeapparatet må spørre seg: Er det realistisk at det kommer noe godt ut av et tvangsopphold, sa jusprofessoren.
Les også: Tvang var en form for omsorg
Mest narkotika, lite alkohol
Selv om alkohol er langt det vanligste rusmiddelet i Norge, viser tall fra 1993-2008 at de fleste tvangsinnlegges på grunn av narkotikabruk. I Sverige er situasjonen omvendt – der tvangsinnlegges flest på grunn av alkoholmisbruk.
Norge er det eneste landet i Europa som har tvangsbestemmelser ovenfor gravide rusmisbrukere. Årlig blir mellom 20-30 gravide tvangsinnlagt til rusbehandling. Andelen som tvangsinnlegges på grunn av narkotika er enda høyere enn ikke-gravide rusmisbrukere. Svært få gravide tvangsinnlegges på grunn av alkoholbruk.
– Tallene viser at tvangsbestemmelsen brukes ovenfor narkomane gravide. Dette er til tross for at alkoholbruk er mest utbredt og farligst for fosteret. Det er grunn til å spørre seg om vi velger ut de riktige til tvangsinnleggelse, mente Søvig.
Les også: De skjulte misbrukerne
Trengs forskning
Han etterlyste forskning på hvordan det går med de gravide rusmisbrukerne og barna deres.
– Det er en skandale at vi tvangsinnlegger mennesker, men vi evaluerer ikke om tiltaket har ønsket effekt, sa jusprofessoren.