Norske forskere har sammenlignet data om cannabisbruk og forskrivning av legemidler for ulike psykiske lidelser. Studien viser at bruk av cannabis øker risikoen for senere å få forskrevet antipsykotika, stemningsstabiliserende midler og antidepressiva. Dette er legemidler som brukes mot lidelsene psykose, bipolar lidelse og depresjon.
Eline Borger Rognli, hovedforfatter bak studien, er likevel rask med å påpeke at dette ikke betyr det samme som at cannabis øker risikoen for psykiske lidelser hos flertallet:
– Blant alle de som bruker cannabis som rekreasjon, er det noen få som kan få alvorlige konsekvenser av det, som avhengighet eller psykiske lidelser. Men de aller fleste går det bra med, understreker psykologen og rusforskeren.
Forskerne bak studien understreker at dette er målt ved medisinbruk, som bare kan ses som en indikasjon på psykisk lidelse.
Se i ROPTV: Cannabis i Norge - bruk og utbredelse
Koblet data fra Ung i Norge-undersøkelsen og reseptregisteret
Forfatterne hentet data om cannabisbruk fra undersøkelsen Ung i Norge. Opplysninger fra i alt 2602 personer, innhentet i fire omganger i perioden 1992 til 2006, ble inkludert i studien.
Informasjon om forskrivninger av psykofarmaka i perioden 2007 til 2015 ble innhentet fra Reseptregisteret, og koblet med dataene fra Ung i Norge-undersøkelsen.
Avdekket sammenhenger
Forskerne fant en sammenheng mellom cannabisbruk det siste, foregående året og forskrivninger av antipsykotika, stemningsregulerende midler og antidepressiva på et senere tidspunkt. De fant ingen sammenheng mellom cannabisbruk og forskrivning av angstdempende midler.
Analysen tok høyde for sosiodemografiske variabler, atferdsproblemer, bruk av andre stoffer, psykisk stress og forskrivninger året før cannabisbruken ble målt.
Trenger mer kunnskap
Forskerne Eline Borger Rognli, Jørgen Bramness og Tilmann von Soest gjennomførte den longitudinelle studien med utgangspunkt i et ønske om å forstå sammenheng mellom cannabis og psykiske lidelser.
– Det er relativt godt dokumentert at cannabisbruk øker risikoen for schizofreni. Men fortsatt vet vi for lite om denne sammenhengen. Handler det om mengden cannabis, styrken på cannabisen, en sårbarhet for psykose hos personen som bruker, eller en blanding av alt dette? Det er fortsatt mye vi ikke forstår godt nok, understreker Borger Rognli.
Legemidler bare en indikasjon på psykisk sykdom
I studien brukte forfatterne forskrivning av psykofarmaka som referanse for psykisk sykdom. Borger Rognli minner om at dette bare er indikatorer på psykiske lidelser, og at en må være forsiktig med å sette likhetstegn mellom legemiddelbruk og psykisk lidelse.
Forskeren vil likevel framheve at studien er robust og kan være et viktig bidrag til den samlede forskningen om emnet, fordi det er sjeldent og vanskelig å ha alle utfall samlet i én studie:
– Ulike studier har gjerne ulikt fokus. Noen ser på cannabis og depresjon, andre på angst. Utfallet avhenger også av hvilke faktorer man tar med i analysen av datamaterialet, påpeker hun.
Forebygging hos fastlege og helsesykepleier
Forskning har vist at dersom du har andre risikofaktorer, som psykose i nær familie, øker risikoen for at cannabisbruk kan utløse psykisk sykdom.
Fastleger og/eller helsesykepleiere kan bidra til forebyggende klinisk arbeid ved å informere personer med økt risiko, mener Borger Rognli.
– Helsepersonell som kjenner familiene godt, kan informere disse ungdommene om at de kan være i en risikogruppe: «Hvis du har en pappa som har psykose, må du være ekstra forsiktig, eller hvis du har traumer og bruker cannabis for å slippe unna, kan det være økt risiko for å skli inn i avhengighet.»
Les også: Cannabisbruk forverrer bipolar lidelse
Etterlyser en nøktern debatt
Forskeren mener det er viktig å beholde en nøktern holdning til cannabis, og påpeker at det ikke skiller seg mye fra alkohol og andre legale rus- og nytelsesmidler:
– For de fleste går det helt fint å bruke disse stoffene. Det handler om bruksmønsteret til den enkelte, sier Borger Rognli.
Hun mener det må være mulig å ha to budskap samtidig:
– Ingen grunn til å rope varsku, men cannabis er heller ikke bare grønt og fint og helsebringende.
Hun viser til debatten om legalisering av rusmidler, og mener det er viktig å ha en balansert diskusjon:
– Cannabis er rusmiddelet som diskuteres mest i offentligheten. Flere steder ser vi en oppmykning av lovverket rundt bruk av stoffet, og globalt sett er det en vennlig vind som blåser.
Forskeren mener reguleringen av cannabisbruk bør diskuteres langs samme linjer som alle andre rusmidler, inkludert alkohol og vanlig røyk: Samfunnsmessige og individuelle skadevirkninger og kostnader bør veies opp mot gleden og nytelsen stoffene gir.
– Vi må ikke bagatellisere risikoen, men samtidig ikke overdrive den, avslutter hun.
Kilder:
Eline Borger Rognli, Jørgen Gustav Bramness, Tilmann von Soest. Cannabis Use in Early Adulthood Is Prospectively Associated With Prescriptions of Antipsychotics, Mood Stabilizers, and Antidepressants. Acta Psychiatrica Scandinavica, 2020 Feb; 141(2):149-156. doi: 10.1111/acps.13104. Epub 2019 Oct 11.