Eikeland hadde vært leder i Bo- og miljøtjenesten i seks år, da hun var med og startet FACT-teamet i 2021. FACT (Flexible Assertive Community Treatment) er en behandlingsmodell som gir oppsøkende, samtidige og helhetlige tjenester til mennesker med alvorlige rus og/eller psykiske lidelser. Eikeland kjente utfordringene til brukerne ganske godt fra før, men ble overrasket over den somatiske helsetilstanden da de kom inn i FACT.
- Den var verre enn jeg var klar over, sier hun.
Eikeland tror de fleste får god og helhetlig oppfølging når de er inne i FACT, men at man må være bevisst på somatisk helse.
Viktig med sykepleierkompetanse
Eikeland mener det er viktig å ha sykepleierkompetanse i FACT-teamet, og bruke den til å fange opp somatisk helse.
- Jeg tror sykepleierne er ekstra gode på det uavklarte, mens vernepleierne er gode på å følge opp når ting er avklart. Sett at man går til en bruker som man syns er blek i huden. Man vet at brukeren er mye innendørs og at ernæringen ikke er helt på topp. Man forventer da at brukeren er litt småblek, og må ha kompetanse for å kunne skille det fra noe annet, og samle inn riktige data, sier hun.
Eikeland legger til at ikke alle sykepleierne i FACT-team har somatisk erfaring.
- Kanskje bør vi være ekstra nøye på det ved utlysning av sykepleierstillinger. Mange lener seg nok også litt på psykiateren, men det kan være lenge siden psykiateren var ute i sin legepraksis. Det er heller ikke uvanlig at brukerne, som er såkalte “svake etterspørrere”, mangler en stabil fastlege, sier hun.
Nytt prosjekt i Innlandet: Klinisk farmasøyt i FACT
Systematisk tilnærming
- Mange tilstander hos brukerne blir plukket opp, men man kan fange opp enda flere med en mer systematisk tilnærming, sier Eikeland. Noen lidelser opptrer hyppigere under visse forhold, som ved røyking eller bruk av visse medikamenter og rusmidler.
- Vi må forske enda mer på sammenhenger, slik at man mer presist kan peke ut hvem man bør følge nøyere opp, sier hun.
Eikeland ser for seg at sykepleier er med ut til brukeren, både i begynnelsen for å bygge allianse, og senere en eller to ganger i året for en klinisk kartlegging og undersøkelse.
Enkel klinisk undersøkelse
Eikeland foreslår at sykepleier for eksempel kan måle blodtrykk og puls hjemme hos brukeren. De kan også gi kvalifiserte råd knyttet til plager som munntørrhet, obstipasjon, ernæring og hudplager.
- En blodprøve kan avdekke alvorlig sykdom, men også vitamin- og mineralmangler. Negative symptomer ved schizofren lidelse kan bli forverret ved B12-mangel. Vitamin D-mangel eller jernmangel gir unødige problemer med å fungere mentalt. Kanskje avdekker man stoffskifteproblemer eller begynnende nyresvikt. Det er også en del forskning som viser at betennelsessykdommer kan ha en sammenheng med alvorlige psykiske lidelser, og at psykiske lidelser blir forverret med ulike betennelsestilstander i kroppen, sier Eikeland.
Les også: Ny unik tverrfaglig enhet med somatikk, psykiatri og rus sammen
Føre var
Sykepleieren syns ikke vi skal ta det for gitt at en person i 30- eller 40-årene ikke har somatiske helseutfordringer.
- Vi vet jo at denne gruppen har kortere levealder og høy risiko for å få livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og lungelidelser. Ofte debuterer det tidligere enn hos andre. Da er det viktig å være våken før alvorlig sykdom inntreffer, sier hun.
Må tørre å gripe inn
- Jeg ønsker også å utfordre teamansatte til å tørre å ta tak i ting, selv om brukeren ikke er veldig positiv i utgangspunktet, sier Eikeland.
- Det er lettere for en sykepleier, som er trygg i faget og helsevesenet, å få tillit hos bruker til å følge opp somatiske helseproblem ved å si: “Ok, dette må vi ta tak i. Vi skal lose det trygt på plass, og finne ut av det sammen med deg.”
Hun mener ansatte bør få bedre opplæring i lovverk om samtykkekompetanse. Spesielt om muligheten til å gripe inn for å redde liv eller redusere lidelse knyttet til mulig behov for bruk av § 4A-5 i Pasient- og brukerrettighetsloven: Vedtak om helsehjelp som pasienten motsetter seg.
- Respekten for menneskers autonomi er vesentlig i alt hjelpearbeid, men den somatiske helsen til vår målgruppe skal ikke bare skure og gå. Det syns jeg er veldig feil, men vi må være våkne på hvor grensene går. Dersom alvorlighetsgraden er så stor at det er farlig å overse det, har vi muligheten juridisk til å gripe inn. Kanskje gjør vi det for sjelden, sier hun.
Les også: Redusert og riktig bruk av tvang
Mer opplæring i somatikk
Til sist, ønsker Eikeland seg mer somatisk helse i utdanningen av spesialsykepleiere innen psykisk helse og rus. Den nye masteren i sykepleie innen psykisk helse, rus og avhengighet vil ivareta dette.
- Jeg mener også det bør være større søkelys på systematikk i oppfølging av somatikk i FACT-opplæringen, og at det bør være med i fidelitymålingene av FACT-team, sier hun.
Somatikk i FACT-opplæringen
Kari Nysveen er faglig rådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP). Hun jobber med opplæringsprogrammet for FACT, og er helt enig i at somatisk helse er viktig og noe man generelt bør ha mer oppmerksomhet rundt.
- Vi har tema somatisk helse i FACT på oppæringssamlingene, både gjennom somatikkprosjektet i FACT Gamle Oslo og gjennom implementeringen av pakkeforløp i FACT. Opplæringsprogrammet gjør ikke et dybdedykk i de ulike temaer men mer som en teaser på ulike temaer. Vi oppfordrer det enkelte team til å gå dypere inn i de områdene teamene har behov for mere kunnskap på, sier hun.
I den nye versjonen av FACT-fidelityskala 2010, som er revidert i 2023, er somatisk helse med i to punkter:
- Ansatt med somatisk kompetanse
- Individuell somatisk oppfølging