ACT er et godt tilbud og bør benyttes for personer med alvorlig psykisk lidelse, med eller uten rusmiddelmisbruk, som ikke har klart å dra nytte av det ordinære hjelpeapparatet, er forskernes klare anbefaling i evalueringen som er gjort av 12 aktivt oppsøkende behandlingsteam (ACT-team) i Norge.
Positive resultater
– Vi ser at ACT-teamene når de personene som tidligere lett har falt utenfor det vanlige behandlingsapparatet, og brukerne opplever bedring på flere livsområder etter inntak i ACT-team. Derfor mener vi at ACT-team bør videreføres og etableres andre steder i Norge, sier forskningsleder Anne Landheim, prosjektansvarlig for ACT-evalueringen
Les også: Færre døgnopphold, mindre tvang
Evalueringsrapporten viser at antall oppholdsdøgn og oppholdsdøgn på tvang ble mer enn halvert to år etter inntak i ACT-team sammenlignet med to år før inntak i teamene. Evalueringen viser også en signifikant bedring i symptombelastning og bedre livskvalitet hos brukerne.
Se ROP-TV: Hvilken nytte har ROP-pasienter av ACT og FACT?
Etablere andre steder i landet
Ut fra resultatene i evalueringen anbefaler forskergruppa å etablere ACT-modellen i andre kommuner/bydeler i Norge som har stort nok opptaksområde – det vil si et befolkningsgrunnlag på over 50.000. I kommuner med mindre opptaksområde kan etablering av ACT-team skje via interkommunalt samarbeid, slik det blant annet er gjort i Mosseregionen, Folloregionen og Jærenregionen.
I områder med liten befolkningen og store geografiske avstander anbefaler forskerne å benytte deler av modellen. Videre sier forskerne at elementer fra ACT-modellen kan brukes i oppfølging og behandling av andre pasientgrupper med sammensatte lidelser som ikke får tilstrekkelig hjelp i dag.
FACT må ivareta de sykeste
I de siste årene er flere ACT-team gjort om til Fleksibelt ACT-team (FACT-team), i tillegg til flere nystartede FACT-team. Forskerne anbefaler at FACT-teamene prøves ut for en utvidet målgruppe, med et klart forbehold.
– Det er svært viktig at man sørger for at de mest alvorlig syke blir godt nok ivaretatt i FACT-team, og at man evaluerer ordningen, mener Landheim.
Se ROP-TV: Recovery oriented care by FACT