− Når man er spilleavhengig, blir man utrolig kreativ. Jeg måtte alltid ligge et steg foran samboeren min, jobben min, alltid ha svar beredt hvis det kom spørsmål, fortalte Dan da han deltok på lanseringen av bøkene Hva er avhengighet? og Dobbelt Opp på Litteraturhuset i Oslo i midten av oktober.
Begge bøkene er skrevet av forskere ved NKROP. Jørgen Bramness står bak boka Hva er avhengighet, den 66. boken i Universitetsforlagets Hva er…-serie. Noe av formålet med boka er å redusere skammen forbundet med avhengighet, sa Bramness på lanseringen.
− Nær sagt hvem som helst kan bli avhengig. Og er man først blitt avhengig, blir man ofte veldig god på å skjule ting, påpekte Bramness.
Det hemmelige livet
Det kan Dan bekrefte. I seks år klarte han å skjule selvangivelsen sin fra samboeren. Han fikk levert posten hjem hver tredje uke, slik at han skulle kunne plukke ut alle regningene og inkassovarslene før samboeren så dem. Samboeren jobbet dagtid. Dan spilte om dagen, jobbet om kvelden, og spilte enda litt mer om natten. Han var i konstant beredskap: Hadde han husket å slette loggen på PC’en? Hadde han gjemt alle regninger? Kunne han risikere å få en telefon eller en epost fra inkassoselskap som samboeren la merke til?
− Det eneste jeg ville var å spille. Jeg lånte penger av alt og alle det var mulig å låne penger av. Penger mistet sin verdi, sa Dan.
En gang vant han 160.000 kroner i nettpoker. Han ble jublende glad; nå skulle han betale ned gjeld. Men først en tur på byen for å feire. Neste morgen var det 3.000 kroner igjen.
− Man blir så glad og så fortvilet av å spille. Følelsene – og tankene – er helt ute av kontroll, fortalte Dan.
Skam hindrer hjelp
I boka Hva er avhengighet? minner forfatter Bramness om at det kan ta mange, mange år før avhengigheten blir kjent, og da har ofte problemet vokst seg stort.
− Mitt mål er å snakke så mye om avhengighet at det ikke lenger er skamfullt. Da håper jeg folk vil søke hjelp tidligere, sa Bramness til tilhørerne på Litteraturhuset.
For spilleavhengige Dan var det ikke avhengigheten som var problemet. Det var gjelden.
− Jeg bekymret meg ikke for spillingen, men for gjelden. På et tidspunkt vokste gjelden min med 11.000 kroner dagen. Det gikk ikke an å skjule lenger, fortalte Dan.
Vei ut av avhengighet
For Dan startet veien til spillefrihet med å legge kortene på bordet for samboeren. Han lagde en lang liste over hva som måtte til for at han skulle klare å kutte ut spillingen. Først og fremst handlet det om å ikke ha tilgang på penger.
− Har jeg penger, vil jeg spille. Så enkelt er det, sa han.
Løsningen ble at Dans lønn ble satt inn på samboerens konto. Siden Dan jobbet i serveringsbransjen, fikk han mye tips. Det løste de med at samboeren hver kved fikk en telefon med informasjon om hvor mye tips Dan hadde tjent. Når han kom hjem, måtte han levere nøyaktig det beløpet til samboeren.
I dag har Dan vært spillefri i tre år og fire måneder.
− Endelig kan jeg bruke hodet på andre ting, sa han.
Mange typer avhengighet
Forfatter Jørgen Bramness minnet om at avhengighet kan ta mange former. Noen sier de er avhengig av nettshopping, andre er avhengig av sjokolade, atter andre er avhengige av alkohol. Når er avhengigheten et problem?
− Dersom man opplever at man ikke lenger kan ta frie valg eller når avhengigheten går på bekostning av andre ting i livet som man gjerne skulle ha tatt vare på, da kan man si at avhengigheten er blitt et problem. Heldigvis fins det god og effektiv behandling, minnet Bramness om.
Revidert lærebok
NKROP-forsker Knut Boe Kielland har revidert læreboka Dobbelt Opp for fjerde gang sammen med sine forfatterkollegaer Tone Øiern og Reidunn Evjen. Det har gått femten år siden den første utgaven av Dobbelt opp ble utgitt i 2003.
– Det skjer mye forskning på ROP-feltet. For å være relevant, må boka oppdateres jevnlig slik at vi får med referanser til nye og viktige studier. Med mer kunnskap får vi ny forståelse, sa Kielland da han presenterte boka på Litteraturhuset.
Han fremhevet recovery som en særlig viktig utvikling på ROP-feltet de siste tiårene, og understrekte at recoveryperspektivet har fått større plass i den nye utgaven.
Behandling i bred forstand
Recovery-bevegelsen har også bidratt til økt forståelse av at god behandling innebærer å se på hele brukerens livssituasjon. De siste årene har man også fått mer kunnskap om individuell jobbstøtte (IPS) og Housing First, og begge er sentrale tema i Dobbelt Opp, fortalte forfatterne.
− Behandling av rus- og psykiske lidelser må forstås i bred forstand. I bunn og grunn er målet for behandling å sette brukeren i stand til å ta valg som er til det gode på lang sikt – det være seg om helse, bolig eller fritid, sa Kielland.