Hvordan oppleves hverdagen for pårørende til en med spilleproblemer, og hva kan man gjøre for å hjelpe familien? Dét er spørsmålene som belyses i den nye rapporten «Det går på en måte aldri over» En kvalitativ undersøkelse av hverdagserfaringer og levekår i familier med spilleproblemer, skrevet av forskere fra Ahus på oppdrag fra Helsedirektoratet.
De pårørende forteller om både emosjonell og økonomisk utrygghet. Særlig er økonomi og bolig vanskelig for pårørende til personer med spilleproblemer. Forskerne understreker at «det som ser ut til å særprege situasjonen til pårørende til personer med spilleproblemer, er at konsekvensene av spillingen kan vare livet ut, selv om spillingen opphører.»
Svært negativt for barna
Rapporten er basert på individuelle intervjuer med 12 pårørende (9 voksne og 3 unge) som hadde erfaring med spilleproblemer i familien.
Studien viste tydelig at spilleproblemer hos en av de voksne i familien har stor innvirkning på hverdagsliv og levekår til de pårørende. Det kommer tydelig fram hvordan de store økonomiske konsekvensene av problemspilling får negativ betydning også for andre levekår hos de pårørende. De negative konsekvensene gjaldt ikke minst for barna i familien, både i nåtid og i et framtidsperspektiv.
Mangler gode hjelpetiltak
Pårørende opplever at det er lite kunnskap og mye skam knyttet til problemspilling, både generelt i befolkningen og innenfor hjelpeapparatet. Det er mangel på gode hjelpetiltak og det er vanskelig å finne fram til hjelpen. Dette gjelder både hjelp til spilleren og til de pårørende selv. Det er få tiltak rettet mot pårørende og familien som helhet, og hjelpetiltak rettet mot barna i familiene beskrives som mer eller mindre fraværende.
Studien belyser at familiene ønsker å bli mer involvert i behandlingen av spilleren og at de ønsker emosjonell støtte og veiledning som familie. I tillegg strever familiene med store økonomiske utfordringer.
Hjelpen som tilbys i dag ser ut til å være mangelfull, vanskelig tilgjengelig og er i hovedsak rettet mot behandling av spilleavhengigheten. Dette er en viktig del av hjelpen, med dekker ikke de ulike behovene familien har.