Bredt samarbeid
Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP) har fått tilslag på midler fra Forskningsrådet sammen med brukerorganisasjonen RIO, Høgskolen i Innlandet, VID Vitenskapelige høgskole og Hamar kommune.
- Midlene skal brukes til å undersøke hvordan VR-teknologi kan benyttes i recoveryprosesser, forklarer prosjektleder Lars Lien ved NKROP.
Postdoktor Marja Leonhardt har vært sentral i utforming av søknaden og skal følge prosjektet videre. Hun gleder seg til å komme i gang med arbeidet.
- Det blir veldig spennende å utforske hvordan denne typen teknologi kan komme til nytte i arbeidet med sosial inkludering og heving av livskvaliteten hos mennesker med rus og psykiske lidelser.
- Det utvikles stadig ny velferdsteknologi for mange ulike formål innen helsetjenestene. Kanskje kan vi utvikle en VR-teknologi som både kan bidra til å spare helsetjenestene for tid og penger, samtidig som menneskene som skal bruke dem får tilgang på mer individuelt tilpassede verktøy, sier Leonhardt entusiastisk.
Tre studier over fire år
Forskningsprosjektet består av tre studier som bygger på hverandre.
- I den første studien er målet å få en bedre forståelse av hvordan mennesker med rus og psykiske lidelser (ROP-lidelse) føler seg integrert i samfunnet, og hva som skal til for at de skal føle seg integrert.
- Den andre studien skal benytte dataene samlet inn i den første studien til å utvikle VR-teknologi som kan benyttes av personer med ROP-lidelser. Verktøyet skal deretter testes av 20 personer i aktuell målgruppe.
- Siste fase i forskningsprosjektet er en randomisert kontrollert studie. Studien vil inkludere to grupper. Den ene gruppen får teste VR-teknologien som er utviklet i studie to, mens den andre gruppen ikke får benytte verktøyet. Deretter skal effekten av VR-teknologien måles. Forskerne ønsker både å studere hvilken effekt teknologien har på målgruppens livskvalitet og følelse av integrering i samfunnet, samt gjennomføre aktuelle kostnadsanalyser.
Prosjektet har oppstart høsten 2021 og er ventet å være sluttført i tredje kvartal 2025.
Internasjonal forskningsgruppe
Forskningsprosjektet har med seg en stor rådgivende forskningsgruppe som skal bidra inn i prosjektet.
I gruppen finnes forskere fra Karolinska Institut og Umeå Universitet i Sverige, Universitet i Regensburg og Universitetsklinikken Hamburg Eppendorf i Tyskland, Yale School of Medicine i USA, King’s College i Storbritannina, samt norske forskere og bidragsytere.
- Det er et sterkt team av fagfolk som skal jobbe sammen, uttaler Leonhardt som nå jobber med å få på plass de praktiske detaljene før forskningsprosjektet starter opp til høsten.
Spennende og nytenkende
Leder ved NKROP, Bjørn Stensrud, synes det er et spennende forskningsprosjekt.
- Mennesker med alvorlig rus og psykisk helseproblemer opplever mange utfordringer i sine møter med lokalsamfunnet. Sosial integrering gjennom tilpasset bolig, en meningsfull hverdag og et inkluderende sosialt nettverk er alle viktige elementer i den enkeltes bedringsprosess. En særlig utfordring kan være å finne en god tilnærming for å skape varige endringer for mennesker med rus og psykisk helseutfordringer.
- Det er veldig spennende når et slik innovativt prosjekt tildeles midler fra Forskningsrådet. Prosjektet går nye veier for å fremme sosial integrasjon ved bruk av VR teknologi som metode. Svært viktig er også den sterke brukerforankringen i prosjektet, sier Stensrud som ser frem til å følge prosjektet i årene som kommer.
Om tildelingen
Forskningsrådet ønsker å stimulere til utvikling av ny kunnskap og bygge forskningskompetanse som samfunnet eller næringslivet trenger for å møte viktige samfunnsutfordringer.
I juni 2020 lyste de ut 1,1 mrd. kroner med søknadsfrist 17. februar 2021.
Totalt mottok Forskningsrådet 385 prosjektsøknader. Av disse har 76 prosjekter fått tildelt midler, deriblant VR-prosjektet “Virtual Reality as a facilitator for participation in society among persons with mental health and/or substance use disorders” tilknyttet NKROP.