- Da Klinikk for psykisk helse og rus jobbet med å opprette FACT-team i samarbeid med kommunene i 2017 og 2018, ble det veldig tydelig at sikkerhetspasientene og pasientene med særskilt høy risiko skilte seg ut. Det var et behov for forsterket oppfølging av denne pasientgruppen etter utskrivelse fra sykehusnivå. Klinikken besluttet å styrke tilbudet ved å opprette FACT Sikkerhet, sier Hanna Mantila. Hun er prosjektleder FACT Sikkerhet, Vestre Viken og spesialrådgiver ved Blakstad sykehus, Klinikk for psykisk helse og rus.
FACT står for Assertive Community Treatment, eller fleksibelt, aktivt oppsøkende behandlingsteam.
Teamet har vært operativt siden sommeren 2020 og samarbeider med 22 kommuner, samt med lokale FACT-team tilknyttet de fem distriktspsykiatriske sentrene i foretaket. Rundt 20 pasienter får oppfølging av teamet i dag. Halvparten er per nå dømt til behandling, men teamet observerer en økning i antall dømte generelt i opptaksområde på lik linje som spesialisthelsetjenesten rapporterer om nasjonalt.
Kommunene vegret seg for å ta imot
Forut opprettelsen av forprosjektet for FACT Sikkerhet i 2018, hadde det vært flere alvorlige hendelser i opptaksområdet, deriblant noen med fatalt utfall. Det var også vanskelig å få kommunene til å tørre å ta imot disse pasientene.
- Vi opplevde at det var vanskelig å få skrevet ut noen av pasientene, og hadde en pågående konflikt med enkelte kommuner. En pasient hadde for eksempel vært utskrivningsklar i fem år. Det er uverdig, sier Mantila.
Etter FACT Sikkerhet ble opprettet har mange av kommunene opplevd det som trygt nok å imot pasientene. Pasienten som var utskrivningsklar i fem år, gikk rett fra sykehuset og inn i kommunalt, bemannet botiltak, og har ikke vært re-innlagt siden. Det er nå to år siden.
Les også: Hvordan skape trygge tjenester og trygge mottakere?
Veiledning og kompetanse
De ansatte i teamet, bistår ofte personell som jobber ute i kommunene med veiledning og kompetanse.
- Jeg tror de opplever at vi er veldig tilgjengelige. Det er lav terskel for å ringe oss. Det har vært et problem tidligere, at de har følt at de har snakket for døve ører når de har forsøkt å finne rette instans å henvende seg til. Det er en viktig del av oppdraget vårt, å sikre at samfunnsvernet er godt nok ivaretatt. Da må vi jobbe godt sammen med de ute, sier teamleder Asgeir Johnsen.
Kjenner pasientene fra sykehuset
Nils Axel Pihlblad, psykologspesialist, forteller at det er en stor fordel at de fleste i teamet også jobber i Sikkerhetsseksjonen på Blakstad. Dermed følger de hele forløpet til pasientene.
- Vi kjenner pasienten fordi de typisk har vært innlagt på Blakstad over tid. Dermed kan vi jobbe med et behandlingsopplegg som er basert på vurderinger vi har tatt mens pasienten har vært innlagt. Det ivaretar både pasienten og samfunnsvernet, sier han.
Psykologspesialist Per Isdal: - Jeg vil få rusbehandlere til å bli glade i vold
Kan reagere raskt
- Jeg mener det er avgjørende å ha et FACT Sikkerhetsteam som kan tilby en trygghet også ut i samfunnet hvor disse menneskene skal bo, legger overlege Live Sanderud til.
- Vi ser at kommunene og de tjenestene de har, er helt avhengig av at disse pasientene er koblet på kompetent personell som kjenner godt til saken. Vi kan reagere raskt ved små endringer som andre ikke plukker opp, og får gjort tiltak raskt som kan forhindre farlige situasjoner, sier hun videre.
FACT-Sikkerhet i Innlandet
FACT Sikkerhet i Innlandet har vært operativt siden oktober 2021. Ved Enhet for sikkerhetspsykiatri i Sykehuset Innlandet, så de en merkbar tendens der antallet dømte til tvungen psykisk helsevern var økende.
- Når antallet av nye domfelte vesentlig overstiger antallet som får opphør av dom, måtte vi vurdere hvordan vi skulle håndtere denne økningen. Personer som dømmes til overføring til tvungent psykisk helsevern, kan i snitt forventes å forbli på dom i åtte år, sier Terje Olebakken, teamkoordinator.
Godt samarbeid
- Spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten skal samarbeide rundt behandling og oppfølging som i utgangspunktet skal være basert på autonomi. Gode relasjoner med pasientene er en avgjørende faktor for behandling og oppfølging. Derfor tar samarbeid gjerne tid å opprette. Med gode relasjoner har man bedre forutsetninger for å gi tilbud om hjelp i oppståtte kriser. Ved oppståtte kriser er tidsbruk oftest mye høyere enn i stabile faser, sier enhetsleder Vegard Stadsvoll.
Les også: IDDT: Ny behandlingsmetode gir bedre integrert behandling for ROP-gruppen
Ønsker å utvikle FACT Sikkerhet videre
- Pasienter med dom til behandling vil etter hvert legge beslag på størsteparten av Enhet for sikkerhetspsykiatris sengekapasitet og personalressurser, sier May-Liss Børseth, sosionom.
Det vil kreve en vesentlig utbygging av den ambulante virksomheten i FACT Sikkerhet Innlandet, hvis samfunnsvernet fortsatt skal kunne ivaretas på dagens nivå.
- Det er i dette lys, vi ser utviklingen av et FACT Sikkerhet som helt avgjørende i årene som kommer, for å kunne sikre en god oppfølging ute i hjemkommunene av det stadig større antall pasienter, sier hun videre.