Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP) skal undersøke hvordan korona-pandemien har virket inn på livet til personer med ROP-lidelse.
En studie - to undersøkelser
Forskerteamet ved NKROP vil gjennomføre to undersøkelser, en kvalitativ studie og en registerstudie. I den kvalitative studien er det ønskelig å spørre personer med ROP-lidelse om hvordan de har opplevd og mestret tiden under korona-pandemien.
Forskningsspørsmålene i den første studien
- Hvordan taklet personer med ROP-lidese COVID-19-utbruddet?
- Hvordan opplever personer med ROP-lidelse de forskjellige statlige begrensningene som ble iverksatt på grunn av COVID-19-utbruddet?
- Hva er bekymringene og oppfatningene til personer med ROP-lidelse under COVID-19-utbruddet?
- Hva kjennetegner den hjelpesøkende atferden hos personer med ROP-lidelse under COVID-19-utbruddet?
Det er også av interesse å undersøke hvilken kontakt de har hatt med helsetjenestene under korona-utbruddet. Undersøkelsen vil både gjøres gjennom individuell intervjuer og ved samtaler i fokusgrupper.
Den andre undersøkelsen vil være en gjennomgang av relevant statistikk hentet fra Norsk pasientregister (NPR), Reseptregisteret, Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og registerdata hos Statistisk sentralbyrå.
Forskningsspørsmålene i den andre studien
- Hva er forekomsten av COVID-19 under det nåværende utbruddet blant personer med ROP-lidelse sammenlignet med befolkningen generelt?
- Hva er risikofaktorene for COVID-19 blant personer med ROP-lidelse?
- Har omsetningen av reseptbelagte psykotropiske medikamenter økt under COVID-19-utbruddet?
- Hva kjennetegner bruken av spesialiserte helsetjenester for personer med ROP-lidelse under COVID-19-utbruddet?
Finansiering
Helsedirektoratet tildelte midler for å finansiere den første delen av studien. Datainnsamlingen ble gjennomført i september og oktober 2020.
Rapporten for første del av forskningsprosjektet er oversendt til Helsedirektoratet. Rapporten inneholder anbefalinger om hvordan senere pandemier bør følges opp. Se lenke til rapporten lenger ned på siden.
Sykehuset Innlandet (SI) og Helse Sør-Øst (HSØ) bistår med finansiering av den resterende delen av studien.