I dagens rusbehandling er det avhengighetslidelsen som står i sentrum, man er mindre opptatt av hvilket rusmiddel det er snakk om, mente forskningsleder Astrid Skretting fra Statens institutt for rusmiddelforskning. Hun holdt foredrag på Helsedirektoratets Alkoholkonferanse i Oslo i slutten av november.
Sammen med kollegaer har Skretting kartlagt behandlingstilbudet i Norge. Det finnes rundt 17-1800 døgnplasser i tverrfaglig spesialisert behandling, svært få er forbeholdt alkoholmisbrukere. Et søk på Frittsykehusvalg.no viste at det er de samme enhetene som behandler rusmiddelbrukere, uavhengig av om de misbruker alkohol, narkotika eller legemidler.
LES OGSÅ: Selvmedisinerer seg til alkoholavhengighet
Uønskede følger
Å se behandling av ulikt rusmiddelmisbruk i sammenheng er en villet utvikling. Men det kan ha uønskede konsekvenser, sa forskningslederen.
Mellom 2010 og 2012 var om lag en tredel av ruspasientene i spesialisthelsetjenesten til behandling for alkoholavhengighet, to tredeler for narkotika- og legemiddelavhengighet. Det er tankevekkende når man vet at det er langt flere som misbruker alkohol enn narkotika, poengterte Skretting. Hun mente det er problematisk å bruke lik betegnelse på alle ruspasienter.
– «Rusmiddelmisbruker» er langt på vei blitt synonymt med narkotikamisbruker eller injeksjonsmisbruker. Risikerer vi at alkoholmisbrukere blir usynlige med denne ordbruken? undret hun.
Skjult misbruk
Forskningslederen understreket at det er gledelig at for eksempel heroinavhengige har fått bedre behandling de siste årene, men hun mente det var fare for at behandling av alkoholavhengighet drukner i ropene om mer substitusjonsbehandling og sprøyterom. Hun minnet om at det for 50 år siden var slitne alkoholikere som fikk oppmerksomhet på offentlige torg. I dag har narkotikamisbrukere overtatt den rollen.
– I vårt samfunn er langt flere problemer knyttet til alkoholmisbruk. Men dette misbruket er skjult, det foregår innenfor hjemmets fire vegger, sa Skretting.
Hindre avhengighet
Hun ønsket at myndigheter og helsepersonell, særlig fastlegene, skal vie mer oppmerksomhet til pasientgruppen som misbruker alkohol, men som fremdeles har hus og jobb. Et viktig mål for hjelpeapparatet burde være å hindre at misbruket utvikles til avhengighet. Skretting mente også at det kan være på tide å vurdere egne institusjonsplasser for alkoholmisbrukere.
– Mange alkoholpasienter er verken komfortable med eller motiverte til å inngå i et behandlingsmiljø for pasienter med narkotikaproblemer, fortalte forskningslederen.
LES OGSÅ: Vil ha ny opptrappingsplan for rus