Mone Sæland
Mat hjelper mot det meste
Sæland forteller om hvilke konsekvenser ugunstig næringsinntak kan ha på kropp og sinn, hva som kjennetegner et sunt kosthold og hvilke tiltak hjelpeapparat bør tilby for bedret ernæring.
Kapitler i klippet
- 01:28 Kjennetegn på feilernæring
- 02:17 Koblingen mellom mat, helse og helsetjenester
- 02:50 Gatenarkomane i Oslo: Hva og hvordan de spiser?
- 05:49 Sukkerinntak hos personer i undersøkelsen
- 06:36 Hvorfor så glad i søtt?
- 07:57 Blodverdier over referanseverdi
- 09:19 Energiinntak
- 11:25 Matvarer de spiste lite av
- 13:32 Hvilke rusmidler ble mest brukt
- 14:02 Kjeden av forstyrrelser og konsekvenser (alvorlighetsgrad av problemer)
- 18:23 Hjertet og mat
- 23:15 Mat og somatisk helse
- 24:45 Hvordan spise for bedre tannhelse?
- 25:49 Mat og trening
- 26:40 Mat og relasjoner
- 27:49 Spesialisthelsetjenesten: Overvåkning av ernæringsstatus med blodprøver
Les også intervju med Mone Sæland: – Hadde vi spist sånn, ville vi også blitt syke – helt uten å ruse oss
Sælands doktorgrad: Eating on the Edge. A study focusing on dietary habits and nutritional status among illicit drug addicts in Oslo, Norway (2014)
Foredraget ble spilt inn i forbindelse med ROP-dagen 2018, den 10.01.18.