Hva er Frontotemporal demens?
Demens utviklet på grunn av sykdommer i frontal- og temporallappene samles under fellesbetegnelsen frontotemporaldemens (FTD) . På norsk kaller vi det også pannelappsdemens.
Engedal er psykiater, professor og seniorforsker ved Aldring og helse.
Allerede tidlig i utviklingen av FTD, skjer endring i personens atferd. Det er lett for andre å legge merke til disse endringene. Noen pasienter mister hemninger og handler impulsivt og uten å tenke på følgene. Hos noen kan mangel på sykdomsinnsikt føre til det en kan kalle «ukritisk atferd». De kan bli fort irritert og reagere følelsesmessig uadekvat i en sosial situasjon. Selv om de blir fortalt at de er syke, ser det ikke ut til å gå inn på dem. Mangel på impulskontroll kan gjøre kommunikasjon med andre vanskelig. Det å være i sosiale sammenhenger, kan bli utfordrende.
Andre pasienter med FTD kan virke deprimerte, uinteresserte og apatiske, og viser ingen interesse for det som skjer i omgivelsene. Symptomene kan forveksles med depresjon. Hvilke symptomer pasienten har, er avhengig av hvor hjerneskaden er lokalisert.
Les mer: Frontotemporal demens
Videoen ble publisert av Aldring og helse i 2017.