Sekundærtraumatisering og utbrenthet hos behandlere i rusfeltet 1/3
Sekundærtraumatisering (secondary traumatic stress, STS) er et symptomfokusert begrep som kan være en medvirkende faktor til utbrenthet. Hvorfor påvirkes terapeuter og hva påvirkes de av?
Del 2: Forklaringsmekanismer
Del 3: Egenpleie rus og psykisk helsearbeidere
Kapitler i klippet:
-
02:46 Arbeid med utsatte mennesker
-
03:34 Definisjoner
-
04:49 Utbrenthet VS sekundærtraumatisering
-
06:10 Sekundærtraumatisering
-
09:02 Hvorfor påvirkes vi?
-
10:36 Hva påvirkes vi av?
-
11:26 Traumatiserte terapeuter
-
12:09 Rusterapeuter
-
13:37 Symptomer på sekundærtraumatisering
-
15:13 Funn - estimert arbeidsbelastning
-
16:52 Prevalens sekundærtraumatisering
Bok: Smittet av vold (Per Isdal, 2017)
Les også: Trauma Training, Trauma Practices, and Secondary Traumatic Stress Among Substance Abuse Counselors (2009)
RVTS Øst: Robusthet hos helsepersonell
Helsearbeidere på sykehus jobber ofte under omstendigheter preget av usikkerhet og uforutsigbarhet. Da blir det ekstra viktig å bevare nok ro og trygghet til å kunne fokusere på arbeidsoppgavene. Psykososial støtte er helt avgjørende for at helsepersonell skal kunne utføre arbeidsoppgaver, ivareta pasientsikkerhet og bevare egen helse over tid.
Opplevelser fra dramatiske situasjoner og hendelser kan, utrolig nok, også være en kilde til faglig og personlig utvikling og vekst. Sammen kan helseforetaket, ledere og helsearbeidere begrense omfanget og konsekvensene av negativt stress og bygge robusthet. Gode rutiner på arbeidsplassen, dyktige ledere, støtte fra kollegaer og konkrete tiltak for å ta vare på seg selv kan påvirke hvordan noe påvirker oss.
Etiske dilemmaer, frykt for å gjøre feil, uro for egen helse og sikkerhet er vanlige rapporterte belastninger for helsepersonell ved sykehus. Intensitet, mengde og varighet av belastningene påvirker om belastninger oppleves som positivt eller negativt stress. Enkeltstående dramatiske hendelser kan skape sterke reaksjoner, men det kan også mange små belastende hendelser som hoper seg opp over tid.
Opplevelse av mestring, kontroll og forutsigbarhet er avgjørende for om noe oppleves for intenst, for mye eller for lenge. Opplevelsen av om det går an å bryte ned det uhåndterlige i håndterlige biter, avgjør om belastningene blir skadelige eller ikke.
Å sikre at den enkelte opplever tilstrekkelig mestring, tilstrekkelig grad av kontroll og forutsigbarhet krever tiltak på fire nivåer: Overordnede rutiner, nærmeste leder, kollegaer og dekke grunnleggende behov.
Les mer om dette og se undervisningsfilm hos RVTS Øst.
Innspillingen ble gjort hos Nasjonal kompetansetjeneste ROP 30.11.17.