Beriket mat ved rusproblemer - et tiltak for bedre ernæring hos rusavhengige
Informasjonsfilm med oppskrift på smoothie med banan og bær, beriket med fett og grønnsaker.
Les mer: Beriking av mat – et tiltak for bedre ernæring hos rusavhengige
Se også: Mat hjelper mot det meste
Mange personer som sliter med rusproblemer eller psykiske problemer, sliter også med kostholdet.
Noen får i seg for lite mat, og blir underernærte. Noen spiser usunn og næringsfattig mat, og blir feilernærte. Noen spiser nesten ikke i det hele tatt.
11 prosent av de spurte i en undersøkelse blant gatenarkomane i Oslo hadde ikke spist noe de siste 24 timene.
65 prosent av de spurte fikk i seg for lite mat, og av maten de fikk i seg var 30-40 prosent fra tilsatt sukker.
Et typisk måltid for en rusmisbruker som gikk på gata kunne være 3-6 spiseskjeer honey corn, fire pakker med sukker, to spiseskjeer jordbærpulver, H-melk og vaniljesaus (Kilde: Sæland, "Mat hjelper mot det meste", ROP.no).
Kostholdet inneholdt for lite fett og for lite grønnsaker. Næringstettheten var lav.
Mye sukker gjør kosten usunn fordi det kun inneholder energi, og ikke vitaminer og mineraler.
For deg som hjelper kan det være vanskelig å vite hva du kan gjøre for å bidra til at de som sliter mest i alle fall kan få i seg litt mer næringsstoffer i en vanskelig hverdag.
Det kan også være mange meninger i hjelpeapparatet, blant pårørende og brukerne selv om hvor vidt det er noen vits å forsøke å gjøre kostholdendringer. Det viktigste er vel at de spiser noe? Det er vel bedre om de spiser sukkermat enn ingenting?
Men det finnes små grep du kan gjøre for å hjelpe brukerne til å få i seg mer næring – enten du arbeider i bolig, på institusjon eller i lavterskeltiltak.
Beriking av mat og drikke gjøres for å øke energiinnholdet i matvaren, uten å øke volum.
Smoothier er et eksempel på et måltid som kan tilpasses de fleste typer kosthold, fra etiske, og religiøse tilpasninger til konsistensutfordringer.
De kan også være hyggelige å lage sammen som en sosial aktivitet.
Smoothies kan serveres døgnet rundt og nærsagt hvor som helst.
På den måten kan man kanskje lettere møte brukere som ellers ikke prioriterer å bruke tid og penger på mat, men hvor mye av dagen går med på å forsøke å skaffe rusmidler eller penger til rusmidler.
En næringstettt smoothie til denne gruppen kan derfor berikes med sunne fettkilder som avocado, frø og en god matolje eller fløte, samt tilsettes smaksnøytrale grønnsaker eller spinat.
La oss lage en smoothie til Mads. Mads er 38 år og sliter med rusmisbruk. Han beveger seg mye rundt i byen for å skaffe stoff eller penger til stoff. Han har en BMI på 16,7 som betyr at han er undervektig.
Vi lager en næringstett smoothie som gir 228 kcal per porsjon, 57 E% vil komme fra fett.
Oppskrift – næringstett smoothie
Gir ca 6 porsjoner
2 bananer
1 avocado
4 dl ferske eller frosne bær
2 dl grønnkål (eller spinat)
2 spiseskjeer proteinrike frø
3 dl havrefløte eller 1dl kremfløte (Fettsyresammensetningen blir bedre om det brukes olje eller flytende margarin fremfor smør og fløte).
2dl ufiltrert juice
(Evt. 1 spiseskje extra virgin olivenolje om man bruker kremfløte, for bedre fettsyreprofil).
Bland alle ingrediensene i en høyhastighetsblender. Smoothien er lettest å få i seg om den serveres som drikke, men hvis omstendighetene tillater det, stimuler gjerne sansene med smakfulle toppinger.
Referanser:
Helsedirektoratet (2012) Kosthåndboken, veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten (IS-1972). Hentet fra helsedirektoratet.
Helsedirektoratet (2013). Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. (IS-1580) Hentet fra helsedirektoratet.
Helsedirektoratet (2016) Næringsstoffanbefalinger. Hentet fra helsedirektoratet.
Jeynes K.D, Gibson E.L. (2017). The importance of nutrition in aiding recovery from substance use disorders: A review. Drug and Alcohol Dependence 179 (2017) 229-239
Sæland, M. E. (2014) Eating on the Edge. A study focusing on dietary habits and nuatritional status among illicit drug addicts in Oslo Norway. (PhD-avhandling). Universitetet I Oslo, Oslo.
Sæland, M. E. (2018) Mat hjelper mot det meste. Foredrag presentert på ROP-dagen 2018, Oslo hentet fra https://rop.no/roptv/mat-hjelper-mot-...
Velkommen til bords - E-læringsprogram i ernæring for helse- og kjøkkenfaglig personell Hentet fra http://velkommentilbords.no/program/?...
Animasjon: Vyond/Kjersti Skar Staarvik
Bilder: Colourbox og Kjersti Skar Staarvik