Om denne siden
I samarbeid med flere bruker- og pårørendeorganisasjoner har NKROP plukket ut ti anbefalinger som vi mener er spesielt viktige for dem som er i berøring med rus- og psykiske lidelser.
Informasjonen kan gi deg opplysninger om hvordan en undersøker, behandler og følger opp mennesker med rusproblemer og psykiske plager. Å forstå hvordan en organiserer et hjelpetilbud og hva det bør inneholde - det er nyttig for alle som er berørt av problemene med rus og psykiske lidelser.
Vær oppmerksom på
Alle anbefalingene er kanskje ikke aktuelle for deg. Ditt tilfelle eller din situasjon behøver ikke være helt som andres som også sliter med rus og psykiske plager. Det kan være du syns at oppfølgingen eller behandlingen du får, ikke er i tråd med anbefalingene her. I så fall bør du ta opp dette med de fagfolkene du er i kontakt med.
Du kan også ringe pasientrådgivertelefonen 800 41 004. Pasientrådgivertelefonen er en del av Fritt sykehusvalg Norge. Der kan du snakke med en pasientrådgiver, som blant annet kan gi deg informasjon om behandlingstilbud, ledig kapasitet og ventetider for utredning og behandling innenfor spesialisthelsetjenesten.
Du kan også kontakte Pasient- og brukerombudet i det fylket du bor.
Brosjyre/poster
Du kan bestille brosjyrer og materiell på rop.no.
Hvem er målgruppen for denne retningslinjen?
Målgruppen til denne retningslinjen er mennesker med alvorlige og mindre alvorlige rusproblemer som samtidig har et alvorlig eller mindre alvorlig psykisk problem. Retningslinjen definerer målgruppen som personer med ROP-lidelser (samtidig ruslidelse og psykisk lidelse).
Både diagnoser og hvordan personen fungerer i hverdagen skal vektlegges når hjelpeapparatet skal vurdere grad av alvorlighet.
Hvem i hjelpeapparatet retter den seg mot?
ROP-retningslinjen er i første rekke laget for de som arbeider med personer/pasienter med både rusproblemer og psykiske problemer. Dette gjelder særlig:
- Helse- og sosialfaglig personell i kommunehelsetjenesten
- Fastleger
- Ansatte i NAV og sosialtjeneste
- Helse- og sosialfaglig personell i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) innenfor spesialisthelsetjenesten
- Dette vil for eksempel være ansatte i polikliniske enheter, akuttpsykiatriske sengeposter, andre døgnavdelinger og rusbehandlingsinstitusjoner
- Helsepersonell og øvrige ansatte i fengslene
Hva gir ROP-retningslinjen anbefalinger om?
Retningslinjene inneholder til sammen 93 anbefalinger. Den gir anbefalinger om:
- Brukermedvirkning.
Hvordan man kan være med å bestemme når en behandling planlegges og gjennomføres? - Undersøkelser eller utredning.
Hvordan kan det gjøres på en god måte? - Behandlingsmetoder og oppfølging.
Hvilke metoder bør brukes og hvordan kan dette organiseres? - Hvordan kan man fordele ansvar mellom kommunen eller NAV og helseforetak?
- Hvordan kan ansvar og roller fordeles innad i det enkelte helseforetak?
- Hvordan sørge for god samhandling mellom kommune/NAV og helseforetakene.
Hva gir den ikke anbefalinger om?
- Behandling og oppfølging av personer under 18 år.
- Behandling av bestemte ruslidelser og psykiske lidelser
- Alternative behandlingsformer
- Behandling med medisiner blir kun kort omtalt.