Nettkurs og e-læringskonsepter | Klinisk nyttige apper | Podcaster
Kompetanseheving
Det anbefales at ledere og fagansvarlige i helsevesenet og helserelaterte utdanninger integrerer nettbaserte ressurser i kompetansehevingen. Her finner du tips om hvordan du kan bruke våre nettressurser til dette formålet, samt oversikt over nyttige nettkurs, klinisk nyttige apper og podcaster nederst på siden.
Man kan skreddersy faglig innhold knyttet til det arbeidsplassen trenger og gjøre ansatte engasjerte rundt ting som har betydning for de i daglig arbeid.
Forberedelse før du henter faglig innhold til undervisning, veiledning og lignende: Hva er målet for samlingene?
Er fokuset kunnskapsmål, ferdighetsmål eller holdningsmål? Når du går over på ferdighetsmål og holdningsmål, vil det kreve mer kommunikasjon mellom deltakerne under gjennomføringen. Det er et viktig aspekt med tanke på hva du disponerer tiden til og hva du plukker ut av relevant nettbasert innhold.
Ressurser på rop.no
ROP-TV
Her publiseres det fortløpende forelesninger, intervjuer og andre kortere snutter. På de lengre foredragene vi (NKROP) gjør opptak av, så er det en knapp i menyen til avspilleren som viser kapitlene i klippet, slik at du kan skreddersy hva og hvor mye du vil se.
I forbindelse med organisert opplæring eller internundervisning: Det anbefales at det brukes maks opp til 15 minutter video i løpet av en samling på opp til 60 minutter, for å bruke mest tid på bearbeiding av temaet (refleksjon, veiledning, diskusjon). Video kan underbygge eller stimulere problemstillinger på ønsket vis.
Vi har også mange videoer på youtube.com/dobbeltdiagnose som ikke ligger på rop.no. Bruk spillelistene eller søkefeltet tilknyttet youtube-kanalen for å finne lettere frem.
Snakkomrus
Her finner du en rekke gratis kartleggingsverktøy (PDFer).
Her finner du også en klinsk håndbok i hvordan gjennomføre og følge opp kartlegging av rusmiddelbruk og psykisk uhelse i kommunene: Snakk om ROP.
I menyen "Videoteket" ligger det videoeksempler på hvordan et knippe kartleggingsverktøy i kombinasjon med motiverende intervju (MI) kan brukes i klinisk arbeid, samt videoer med personer fra brukerorganisasjoner som tar opp flere viktige temaer.
Videre er det inkludert en innføring i Motiverende intervju (MI), med kliniske eksempler på hvordan de ulike MI-teknikkene kan brukes, samt videoer som viser deg hvordan metoden kan brukes i klinisk arbeid.
Du kan bestille gratis plastkort knyttet til kartlegging av rusmiddelbruk og motiverende intervju.