Om NKROP
-
Dette mener viEkspertrådetHistorie og bakgrunnReferansegruppen
NKROP er under avvikling og legges ned 31. desember 2024. Et nytt kompetansesenter er under etablering ved Oslo universitetssykehus (OUS).
NKROP i omstilling
Etablerer ny enhet for ROP-forskning
På oppløpssiden - en oppdatering
Samles i ett nytt nasjonalt senter
Hva gjør NKROP?
NKROP skal bistå ansatte i fagfeltet med å utføre kunnskapsbasert praksis, formidle kunnskap og kompetanse og annen relevant informasjon til og fra brukere og pårørende.
Gjennom nasjonal kunnskapsutvikling og -spredning ønsker NKROP å bidra til at helsetjenestene blir mer integrert og helhetlige.
NKROP skal også bidra til å redusere stigma om personer med ruslidelse og psykisk lidelse.
Kompetansetjenesten er ikke et henvisningssenter for pasientbehandling. Pasienthenvisninger foregår i de enkelte helseforetak og kommuner.
NKROP sine målgrupper
Primærmålgruppene for NKROPs arbeid er ledere og medarbeidere tilknyttet ROP-feltet i kommunene og spesialisthelsetjenesten, samt representanter for bruker- og pårørendeorganisasjoner.
Øvrige målgrupper er brukere og pårørende, undervisningspersonell tilknyttet relevante profesjonsutdanninger ved universiteter og høgskoler, frivillige-/ideelle organisasjoner, ansatte i tilgrensende fagområder, politikere, journalister og befolkningen forøvrig.
Hva er ROP-lidelser?
Personer med ruslidelser har ofte samtidige psykiske lidelser, og personer med psykiske lidelser har hyppigere ruslidelser enn gjennomsnittet i befolkningen. Kombinasjonen ruslidelser og psykiske lidelser kalles ROP-lidelser.
Mennesker med ROP-lidelser har krav på utredning, diagnostikk og behandling, men har i mange tilfeller ikke fått den behandlingen de burde ha. De har ofte sammensatte utfordringer og trenger koordinert innsats fra et bredt spekter av hjelpeapparatet, ulike deler av spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenenesten og NAV.