Smittet av vold
Er du ansatt i et helse- og omsorgsyrke er det sannsynlig at du møter sykdom, fattigdom, ensomhet, rusmisbruk, vold og død i en eller annen form. Hva gjør dette med deg?
Forfatteren av boka Smittet av vold, Per Isdal, er psykologspesialist og psykoterapeut, og har selv opplevd å bli sterkt berørt av jobben.
Etter å ha jobbet med voldsmenn, voldtektsmenn og pedofile overgripere i 11 år stilte Isdal seg spørsmålet om hva jobben hadde gjort med han. Svaret var nedslående.
Han opplevde foruroligende flashbacks, hadde hodepine og konsentrasjonsvansker. Han var sint, redd og resignert, hadde trukket seg tilbake og endret sosiale og kulturelle preferanser. Han var blitt en person han ikke likte.
Mange innen helse- og omsorgsyrker opplever tilsvarende symptomer og forandringer, men kunnskapen om helserisikoen ved arbeidet har lenge vært mangelfull.
I boka forklarer og diskuterer Isdal begreper som sekundærtraumatisering, compassion fatigue, vikarierende traumatisering og utbrenthet. Videre presenterer han strategier for forebygging og bearbeiding av store og/eller varige belastninger.
Smittet av vold er en personlig og praktisk orientert fagbok. Forfatterens målsetting er å bidra til større erkjennelse, åpenhet og mestring.
Boken er myntet både på de som allerede er i en hjelpe-/omsorgsrolle, og på de som er på vei inn i en hjelpe-/omsorgsrolle.
Per Isdal, Smittet av vold (2017), Fagbokforlaget, 306 sider.