Ny bok om bedringshistorier
I den nye antologien Et bedre liv deler tretten mennesker sine erfaringer med rus og psykiske lidelser, og hva som måtte til for at de skulle få en bedre hverdag.
I den nye boka Et bedre liv skriver tretten mennesker om tretten veier inn i rusmisbruk og tretten veier ut av det. Antologien presenterer historier, erfaringer og forskning om recovery ved rusmiddelmisbruk og psykiske helseproblemer.
Skribenter med egenerfaring deler sin livshistorie, og legger vekt på hvilke faktorer som var viktig i deres bedring, eller recovery. Hovedinntrykket er at det fins ingen fasitsvar. Noen opplevde selvhjelpsgrupper som det viktigste i bedringen, andre hadde god nytte av riktig medikamentbruk. Noen fant livslyst og mening i kunst og musikk, andre i mosjon. Alle understreker betydningen av den gode relasjonen, av å se enkeltmennesket og bevare håpet. I tillegg understreker mange at bedring ikke er det samme som symptomfrihet eller rusfrihet.
Fagfolk kommenterer
Boka inneholder også kapitler skrevet av fagfolk. De kommenterer og reflekterer rundt historiene underveis, og de viser til hva forskning sier om forhold som kan støtte bedringsprosesser.
Boka formidler erfaringsbasert kunnskap og er et viktig bidrag til kunnskapsbasert praksis og mer recovery-orienterte tjenester. Den gir håp om at bedring er både realistisk og mulig. Det er et viktig budskap til brukere, pårørende, studenter, fagfolk, arbeidslivet, politikere og folk flest.
Blant redaktørene er Anne Landheim, Morten Brodahl og Frøy Lode Wiig, alle ansatt ved Nasjonal kompetansetjeneste ROP.
Anne Landheim, Frøy Lode Wiig, Marit Brendbekken, Morten Brodahl, Stian Biong (Red.) Et bedre liv, Gyldendal, 210 s.