Når gode mennesker handler ondt - forråelse som mestringsstrategi
Ansatte og ledere i velferdssektoren er på jobb for å gjøre livet til andre litt bedre, likevel kan man ende med å krenke og svikte andre mennesker.
Dorthe Birkmose tar opp dette tabubelagte paradokset i boka som nå er ute i norsk utgave. Boka ble først utgitt i Danmark i 2013, og er nå revidert og oppdatert med en rekke eksempler fra norske forhold.
Boka forsøker å belyse ulike perspektiver knyttet til forråelse av relasjoner mellom hjelpere og tjenestebrukere.
Forfatteren maner til å se forråelse som en mestringsstrategi som brukes når følelsen av maktesløshet, omsorgstretthet og moralsk stress blir uutholdelig og skamfull.
Budskapet er at man ikke skal svikte dem som blir krenket av sine hjelpere, men man skal heller ikke svikte de profesjonelle som reagerer med forråelse. Det finnes ingen raske løsninger på forråelse, men det finnes mulige løsninger, mener Birkmose.
Birkmose er psykolog, veileder og foredragsholder, og har gjennom et langt yrkesliv vært øyenvitne til forråelse hos ansatte og ledere i velferdssektoren. Hun har bidratt til å bryte tabu, og er engasjert i å finne mulige løsninger på utfordringene med forråelse.
Kort om boka
Tittel: Når gode mennesker handler ondt - Forråelse som mestringsstrategi
Forfattere: Dorthe Birkmose
Forlag: Fagbokforlaget
Utgivelsesår: 2024
Utgave: 1
Sider: 258