Hva vet vi om cannabis?
Ny bok ser på kunnskap om og bruken av cannabis i Norge.
Etter alkohol er cannabis det mest utbredte rusmiddelet i den vestlige verden. I Norge ble cannabis introdusert for omlag 50 år siden, og siden det har debatten gått om stoffets virkninger, effekter av tiltak og om norsk narkotikapolitikk. Cannabis er et stoff i kontinuerlig endring, og særlig de siste årene har vi sett at nye, cannabislignende produkter har blitt introdusert. Hjemmedyrking er mer utbredt, og virkestoffene er endret. Internett har blitt en viktig informasjonskilde, men også markedsføringsarena. Alle med tilgang på PC kan bestille syntetisk cannabis på nettet og få det hjem i postkassen; om det ikke blir stoppet i tollen. Tilgjengeligheten gjør at konsekvensene potensielt er større for flere.
Denne boken ser både på hvordan cannabis-produkter har endret seg, og på statusen for cannabisbruk i Norge. Blant forfatterne er Willy Pedersen ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO. Han mener cannabiskulturen virker slitesterk, samtidig som færre faktisk oppgir å ha prøvd stoffet. Han påpeker også at medisinsk bruk i større grad oppgis som motiv for å bruke cannabis.
Jørgen G. Bramness, psykiater ved Senter for rus- og avhengighetsforskning, går gjennom kunnskapsstatusen for ruseffekter og potensielle helseskader av cannabismisbruk, mens Pål Kraft ser på konsekvenser på skolegang og utdannelse. Boken tar også opp lovgivning og rettspraksis, både historisk og med henblikk på dagens praksis, hvor man ser en viss reduksjon i straffene for narkotikalovbrudd.
Avslutningsvis trekkes de store linjene i debatten, og redaktør Anne Line Bretteville-Jensen ved SIRUS belyser sentrale spørsmål som kan gi grunnlag for å følge med på og forstå utviklingen i cannabis-debatten i tiden fremover.
Internasjonalt ser vi at mange krefter trekker i liberal retning, samtidig som kunnskapsgrunnlaget for eventuelle effekter av dette på mange måter er tynt. Av etiske grunner kan man ikke teste effekten av cannabisbruk eller ulike lover rundt dette på befolkningen. I forskingen er det heller ikke lett å vite om alt som kan påvirke bruken er ihensyntatt i analysene. Dette må man hele tiden ha i bakholdet i en diskusjon om cannabis-forskningen, skriver forfatterne.
Hva vet vi om cannabis? er både et stemingsbilde av statusen for cannabis i Norge, og en diskusjonsbok som åpner for egen refleksjon om alt fra medisinsk regulert bruk og legalisering til tiltak og helseeffekter. Boken er skrevet med tanke på høgskolestudenter og mennesker som arbeider i rusmiddelfeltet, men også foreldre og andre interesserte som ønsker å vite mer om dette stoffet.
Bidragsytere er foruten bokens redaktør Anne Line Bretteville-Jensen, Liliana Bachs, Jørgen G. Bramness, Ragnar Hauge, Odd Hordvin, Pål Kraft, Willy Pedersen, Ingeborg Rossow, Silja Skogstad Tuv og Astrid Skretting.
Boken er utgitt på Universitetsforlaget.