Hva er god traumebehandling?
En ny bok bygger på undervisning i programmet «Tryggere Traumeterapeuter». Ambisjonen bak boka er å vise hva som er god traumebehandling i dag.
Er god traumebehandling å snakke om alt det vonde som skjedde? Eller skal man unngå å snakke om det traumatiske fordi pasienten risikerer å bli dårligere av å fortelle?
Moderne traumebehandling innebærer å kunne roe og regulere nervesystemet, trene på å være til stede her og nå, arbeide med å integrere de følelsene som aldri ble anerkjent eller tålt, samt arbeide med den overlevelsesstrategien pasienten har utviklet.
Den nye boka Traumebehandling – komplekse traumelidelser og dissosiasjon bygger på undervisning som er utviklet innenfor rammen av «Tryggere Traumeterapeuter», et traumefokusert kompetanseprogram for spesialisthelsetjenesten utviklet av RVTS Øst.
Bokas oppbygging
Boka består av tre deler. Første del tar for seg kunnskap som kan vær til hjelp i traumefokusert behandling, blant annet kapitler om hva terapeuten trenger for å gi god traumebehandling og om nevrobiologi som veiviser for traumearbeid.
Andre del handler om stabilisering og regulering og har kapitler om mindfulness, stabiliseringsarbeid i grupper og et eget kapittel om traumeforståelse i behandling av rusmiddelavhengighet.
Tredje del ser på bearbeiding av vanskelige temaer og følelser og gir en rekke kliniske eksempler. I fjerde del vies integrering og heling av alvorlige dissosiative lidelser ekstra oppmerksomhet, mens i femte og siste del er fokus på terapeuten – faglig fellesskap, opplæring og egenomsorg.
Trine Anstorp og Kirsten Benum (red.) Traumebehandling – komplekse traumelidelser og dissosiasjon, Universitetsforlaget, 389 s.