Et åpnere terapirom
Personer med utviklingshemming opplever også psykiske lidelser og psykiske hverdagsvansker. Hvordan kan og bør vi møte dem? Det forsøker forfatter Trine Lise Bakken å gi svar på i en ny fagbok.
Personer med nedsatt kognitiv fungering har oftere svakere selvregulering av følelelser. Fordi språket ikke strekker til kan det gå hardt utover ting og personer, og symptomene på lidelsen kan virke uforholdsmessig sterke på omgivelsene.
Bakken ønsker å vise hvordan man kan tilrettelegge utrednings- og behandlingssamtaler på en hensiktsmessig måte for denne pasientgruppen. Forhåpentligvis kan du, som terapeut, føle deg litt tryggere etter å ha lest boken.
Bokas innhold
Innledningsvis gir Bakken en introduksjon av pasientgruppen med intelektuell funksjonsnedsettelse. Hva kjennetegner atferden til disse menneskene? Hva bør du ha med seg av kunnskap før du starter opp med behandling? Kapittel to gir rom for refleksjon rundt rollen som terapeut. Dette temaet tas også igjen i kapittel fem som heter Terapeutferdigheter.
Flere kapitler er viet til samtalene, både utrednings- og behandlingssamtaler, samt tiden i mellom behandlingene. Videre trekker Bakken frem juridiske og etiske problemstillinger knyttet til samtykke og taushetsplikt.
Boka er på sett og vis en manual, og gir flere konkrete anbefalinger og råd til hvordan man kan skape gode terapeutiske relasjoner til personer med intelektuell funksjonsnedsettelse.
Forfatteren
Trine Lise Bakken er PhD, cand. san./klinisk sykepleiespesialist. Hun er fag- og forskningsleder ved Nasjonal kompetansetjeneste for utviklingshemming og psykisk helse ved Oslo universitetssykehus, samt førsteamanuensis ved OsloMet. Hun har utgitt en rekke bøker om utviklingshemming og psykisk helse.
Kort om boka
Tittel: Et åpnere terapirom - Utrednings- og behandlingssamtaler til personer med kognitiv funksjonshemming
Forfatter: Trine Lise Bakken
Forlag: Fagbokforlaget
Kapitler: 14
Utgivelsesår: 2021
Språk: Bokmål