Boka for og av klinikere
- Dette er ei bok jeg sjøl har savna i den kliniske hverdagen: Ei praktisk bok med nyttige beskrivelser for klinikere – på norsk, sier Kari Lossius.
Psykolog og klinikkdirektør ved Stiftelsen Bergensklinikkene, Kari Lossius er redaktør og delvis forfatter av boka ”Håndbok i rusbehandling. Til pasienter med moderat til alvorlig rusmiddelavhengighet”. Med seg på laget har hun hatt ni bidragsytere med lang erfaring fra rus- og psykiatrifeltet. Innledningen er skrevet av forskningsdirektør ved Seraf (Senter for rus- og avhengighetsforskning), Jørgen Bramness.
Dobbeltdiagnose i vid forstand
- Det meste av denne type bøker er skrevet av forskere. Denne boka er av folk som først og fremst har jobba i feltet en stund, fortsetter hun.
Lossius ville lage ei bok som i størst mulig grad skulle fange opp den komplekse tilstanden som behandlerne i rusfeltet ofte møter.
- De fleste temaene og metodene i boka er retta mot folk som sliter med mer enn én lidelse. Det aspektet forsøker vi å få med i alle kapitlene. Vi tenker dobbeltdiagnoseproblematikk i vid forstand – ikke bare psykose og rus, men også personlighetsforstyrrelser og alvorligere angst- og depresjonslidelser.
Boka har fire deler:
- Møte med pasienten
- Pasienter med sammensatte problemer
- Behandling
- Samarbeid
Boka beskriver blant annet diagnostisering, forholdet til pårørende, og ulike behandlinger:
- motiverende samtale
- mentaliseringsbasert terapi
- kognitiv terapi
- 12-trinnsprogrammet
- gruppebehandling
Mangler fellesskap som metode
I innledningskapittelet av del 1 understreker Lossius behovet for et mangfoldig behandlingstilbud. Bruken av fellesskap som behandlingsmetode, som kollektiver og terapeutiske samfunn, blir ikke beskrevet.
- Noen mener at disse behandlingene har gode resultater. Hvorfor er de ikke med i boka?
- Det har vi fått kritikk for fra flere hold, forteller Lossius.
Hun lover at det skal med i revidert utgave.
- Vi begynner arbeidet med revidert utgave allerede nå i november. Den kommer på nyåret en gang. I tillegg til bruk terapeutiske samfunn og kollektiver vil vi ta inn innhold om gravide og om pasienter med de alvorlige psykosene.
- Men vi tar ikke mål av oss til å favne hele rusfeltet, boka må ikke bli for stor – den er allerede på nesten 400 sider.
Videre enn venta
Målgruppa for boka er først og fremst helse- og sosialarbeidere - folk som jobber i tverrfaglig spesialisert rusbehandling og folk i førstelinja i kommunene.
- Barnevernspedagoger, sosionomer og sykepleiere har fått lite opplæring i rus gjennom utdanninga si, men er ofte de som møter disse pasientene først – og ofte de dårligste pasientene. De vil kunne trenge ei bok som dette, mener redaktøren.
- Men boka har nådd lengre ut enn vi tenkte. Vi har blant annet fått en god omtale i Tidsskrift for Den norske legeforening.