Fokusere
Av og til er fokus klart, mens andre ganger er det uklart og det er behov for å utforske mer. Personen har ofte flere temaer de er opptatt av og kanskje ønsker endring i forhold til.
I denne prosessen kan det brukes ulike strategier for å finne fokus, og det kan være å bruke en meny og/eller agendasetting.
Meny og angendasetting
Rådgiveren bør lage en plan for hva samtalen skal handle om ved å spørre hva som opptar personen. Her finnes det to teknikker som kan være nyttige - (1) meny og (2) agendasetting - både hver for seg og i kombinasjon.
Meny
Ved å bruke meny vil det gi en god oversikt over temaer personen er opptatt av. Når temaene er skrevet inn i sirklene, er det viktig at personen selv får bestemme hvilket av disse hun ønsker å starte med.
Agendasetting
Når personen selv har prioritert i hvilken rekkefølge temaene skal ha i samtalen, kan det være nyttig å bli enige om tidsbruk for hvert tema. Det gir god forutsigbarhet og vil sikre at man kommer i gjennom alle temaene hvis det er ønskelig. Vis respekt ved å følge agendaen! Skift over til neste tema slik dere har blitt enige om.
Informasjonsutveksling / U-T-U
I endringsarbeid ønsker vi å gi informasjon på en slik måte at det blir viktigere for personen å foreta endringer. Vi tilbyr dermed informasjon i dialog, som for eksempel U-T-U.
Når rådgiveren har behov for å gi informasjon, inviterer hun til dialog om det hun ønsker.
-
Utforske hva personen allerede vet, kjenner til...?
"Hva kjenner du til når det gjelder sammenheng mellom bruk av rusmidler og helse?"- Lytte og oppsummere.
-
Tilby informasjon
«Er det ok for deg å få vite litt mer om dette...»? Her ber vi om lov til å gi informasjon. Se mer under punktet «Gi råd».- Kort, saklig og tilpasset til personen
-
Utforske hva personen tenker om dette...
"Når du hører dette, hva tenker du om det?" «Hva innebærer dette for deg?»- Lytte og oppsummere.
Rådgiveren kan vite mye om hva som har hjulpet andre, men det er personen selv som vet best hva som passer for hun.
Gi råd
Som rådgiver er det fort gjort å gi råd uten å sjekke ut om personen faktisk ønsker det og har behov for det. Husk derfor alltid å be om tillatelse først.
I MI er det ulike former for tillatelse til å gi råd.
A: Personen gir tillatelse ved at hun selv spør om råd.
B: Rådgiveren spør om tillatelse til å gi råd.
- «Det er noe som bekymrer meg her. Vil det være ok om jeg…?»
- «Er det greit at jeg sier noe om hva andre personer har gjort og som har virket?»