NKROP kan tilby flere varianter av opplæring og introduksjon til IDDT:
Merknad: Punkt 2 og 3 vil på nåværende tidspunkt ikke være mulig å tilby, da NKROP er under omorganisering og opphører 31.12.24, og det er pr i dag ikke vedtatt om det nye nasjonale senteret i OUS vil fokusere på IDDT, og i så fall hva senteret skal tilby.
- Enkeltforedrag, halv- eller heldagsopplegg (introduksjon). Ta kontakt med Tore Willy Lie hvis det er ønskelig.
- Innledende opplæringsprogram, sammen med samarbeidspartnere (fem dager, se program lenger ned på siden).
- Innledende opplæringsprogram, hvor det eksempelvis legges opp et lengre forløp med veiledning og annen faglig support, fidelity. Dette avklares med de involverte tjenestene i det enkelte tilfelle.
- Faglig materiell på iddt.no uten ekstern støtte i opplæring/veiledning og implementering forøvrig.
Ta kontakt med Tore Willy Lie hvis du har spørsmål om dette.
Helse-, sosial- og omsorgstjenestene (ledere på ulike nivå, og den enkelte ansatte) kan melde uforpliktende interesse for å delta i IDDT-nettverk, knyttet til opplæring med mer her (Nettskjema). Det inkluderer eksempelvis fastleger, prehospitale tjenester, somatiske avdelinger, NAV, legevakt, kriminalomsorgen og politi.
Implementering uten ekstern støtte
Lærings- og utviklingsmateriale for både utøvere og ledere (på ulike nivåer):
Praksisorientert webinar-rekke
Innledende opplæringsprogram
Den innledende innsatsen handler blant annet om å gjøre ansatte (ledere og utøvende helsepersonell) fra flere (lokale) tjenester (internt eller eksternt) kjent med modellen i praksis, få oppdatert kunnskap, reflektere over lokal tverretatlig praksis sammen med samarbeidspartnere, samt at det kan utløse faglig videreutvikling, både i enkelte tjeneste, og det viktigste: på tvers av tjenestene.
IDDT-introduksjonen går gjennom sentrale elementer som kjennetegner god integrert behandling av samtidig rus og psykisk lidelse (IDDT).
Omtale av innledende program: Første IDDT-pilot i gang
Dette programmet er en start på en lengrevarig endrings- og vedlikeholdsprosess med tanke på spesifikk kompetanseheving internt og arbeid med å forbedre mellom etater og roller, inkludert veiledning, og eventuelt intern eller ekstern fidelity.
Programmets innhold
Den enkelte deltaker blir i forkant av første samling anbefalt å skaffe seg IDDT-manualen, og innledningsvis bli kjent med kapittel 1, 2, 6, og 7. Ledere bør i tillegg prioritere kapittel 3, 4 og 21, samt ha lest informasjonen om implementering på IDDT-siden: Dette kan danne et utgangspunkt for nye ideer og muligheter i de lokale tjenestene.
Alle tjenester ble anbefalt å henge opp IDDT-plakaten på egen arbeidsplass (last ned plakat). Les mer om plakaten, og se en intro om stadiebasert behandling.
I forkant av første samling gjennomføres det et "formøte", med ledere på ulike nivåer, knytttet til tjenestene som var påmeldt programmet. Dette for å øke eller sikre støtte for en reell innsats i videreutvikling og aktivitet knyttet til IDDT etter endt program. Ellers var det fortløpende kommunikasjon mellom NKROP og lokal koordinator for gjennomføring av opplegget.
Programmet
* I den enkelte region dette gjennomføres i, så kan det være andre fagpersoner som tar enkelte temaer.
Dag 1
Introduksjon til integrert behandling: Status, hva er, hvorfor, hvordan - Tore Willy Lie
Dag 2
- a) Lars Linderoth om Hva er avhengighet, felles forståelse av hva alvorlig ROP-lidelse er (prioriteringer, vurdering av samtykkekompetanse mm), «De utfordrende møtene – når noen ikke vil / vi kommer ikke videre»
- b) Tore Willy Lie om Bolig/bo-oppfølging, Kartlegging/utredning, Hvordan jobbe videre, sammen (på tvers av etater), med å bli mer IDDT-orienterte, etter disse samlingene?
Dag 3
- a) Intro til Illness, Management & Recovery (IMR) - Marius Jeppesen, Lillestrøm kommune
- b) Intro til psykoedukativt familiearbeid (en/fler-familiegrupper) og REACT - Eva Marie Eriksen, Vestre Viken
Dag 4
- a) Kombinere (integrert bruk av) Motiverende intervju (MI) og Kognitiv terapi (KAT) - Lise Hellum-Håkestad, KORUS Øst
- b) Traumebevisst praksis - Sveinung Odland, RVTS Øst & Hannah Lydvo, RVTS Øst.
Dag 5
- a) Stadiebaserte intervensjoner og behandlingsplanlegging - Lars Linderoth
- b) Hvordan (videre)utvikle sammen-og-samtidig-dynamikk på tvers av etater - Bård Grønstøl
- c) Avslutning - Tore Willy Lie
Foredragsholdere i programmet
Tore Willy Lie
Lie har en bachelorgrad i psykologi og mastergrad i psykisk helsearbeid.
Har arbeidet som miljøterapeut i spesialisthelsetjenesten, operatør på Hjelpelinjen (hjelpelinjen.no), deltar i ressursgruppe for EMCDDA (EUDA fra sommeren 2024) knyttet til integrert behandling/komorbiditet i Europa, samt jobbet i en delstilling hos Helsedirektoratet (21-22). Medredaktør av Sammensatte problemer, sammenvevde tiltak, og har bidratt i oversettelse av IDDT-manualen.
Faglig rådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste ROP siden 2014, hvor han blant annet koordinerer den nasjonale IDDT-innsatsen.
Bård Grønstøl
Grønstøl er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi.
Han har jobbet ved Voksenpsykiatrisk poliklinikk i Tromsø. Siden 1999 har han jobbet ved ulike arbeidssteder innenfor TSB i Vestfold (avrusning, behandling og LAR).
Har siden 2013 arbeidet ved (samhandlingsteamet) ROP Vestfold, og hadde i 2023 en bi-stilling ved NKROP.
Eva Marie Iversen
Klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie, har master i klinisk helsearbeid, og er utdannet faglærer.
Iversen har klinisk erfaring med utredning og behandling av unge voksne med alvorlig psykisk lidelse. Kursholder og veileder i metoden psykoedukativt familiesamarbeid, vært gruppeleder for enfamilie og flerfamilegrupper, samt veileder i REACT.
Jobber nå som spesialrådgiver i forsknings- og utviklingsavdelingen i Vestre Viken.
Hannah Lydvo
Hannah Lydvo er psykologspesialist og har fordypning i klinisk arbeid med rus og avhengighet.
Hun har lang erfaring som psykolog i spesialisthelsetjenesten, både med allmennpsykiatrisk arbeid, døgninstitusjon, utredning og behandling av komplekse tilstander.
Ved RVTS Øst er hun tilknyttet selvmordsforebyggende team.
Lars Linderoth
Linderoth er lege, spesialist i psykiatri og rus- og avhengighetsmedisin.
Han har jobbet ved Tøyen DPS i 10 år, involvert i etablering og oppstart av ROP Tøyen og Manifestsenteret. Rus-psykiatriposten ved Nordlandssykehuset i 2005–09 og lavterskeltilbudet 24SJU i Oslo i 2009. Jobbet ved Bærum DPS, bl.a. i Samhandlingsteamet i Bærum og FACT fra 2011-2021.
Linderoth deltar nå i IDDT-innsatsen for NKROP, og har ellers ulike undervisnings- og veiledningsoppdrag.
Lise Hellum-Håkestad
Hellum-Håkestad er utdannet klinisk sosionom med videreutdanning i rusbehandling, motiverende intervju og kognitiv atferdsterapi.
Hun har jobbet i kommunal rusbehandling, og mange år som behandler i tverrfaglig spesialisert behandling (TSB).
Hellum-Håkestad jobber til daglig for KORUS ØST.
Marius Jeppesen
Jeppesen er psykolog. Han har jobbet på Bærum DPS i Psykoseteam og i FACT-team siden 2018.
Leder av Psykoseteam 2021-2023. Har holdt IMR-grupper siden 2019, primært for unge mennesker med psykose og/eller rusmiddelproblemer.
Marius jobber til daglig med rus og avhengighet for Lillestrøm kommune.
Sveinung Odland
Odland er psykolog med spesialisering i klinisk barne- og ungdomspsykologi.
Han har mange års erfaring med å jobbe med traumatiserte mennesker, og lang erfaring med å jobbe med enkel og kompleks PTSD og med utviklingstraumer.
Han har jobbet mange år ved Asker BUP, og ett og et halvt år ved Alternativ til Vold i Oslo. Jobber til daglig for RVTS Øst.