Hvor mange har ROP-problematikk?
- Noe nøyaktig tall har vi ikke. Hvis vi likevel skal våge oss på et grovt anslag, kan «BrukerPlan» være et godt sted å hente data:
BrukerPlan er et verktøy for kommuner som ønsker å kartlegge omfang og karakter av problematisk rusmiddelbruk, psykisk helseproblematikk og forekomst av ROP-lidelser i sin kommune.
I 2019 kartla til sammen 258 kommuner sine tjenestemottakere i BrukerPlan. Dette utgjorde over 70% av landets kommuner. 18.000 personer ble antatt å ha samtidige rusproblemer og psykiske vansker, hvorav 13.000 med en mindre alvorlig ROP-problematikk og 5000 med mer alvorlige ROP-problemer.
BrukerPlan gir ingen fasit, og tallene baserer seg kun på personer som mottar tjenester fra kommunene med identifiserte ROP-problemer. Sannsynligvis er antallet langt høyere fordi en del personer ikke har kontakt med hjelpeapparatet eller hvor oppfølgingen kun er forankret i spesialisthelsetjenesten eller i private behandlingstiltak.
I tillegg vet vi også at det av ulike grunner kan være en utfordring for hjelpeapparatet å identifisere ROP-problemer, noe som gjør at mange personer kan ha en samtidige utfordringer som ikke fanges opp.
Likevel gir tallene fra BrukerPlan en klar indikasjon på at det er mange mennesker som har behov for integrert oppfølging og behandling for sine ROP-problemer.
Er IDDT kun aktuelt for personer med alvorlige ROP-lidelser?
Nei. IDDT som tilnærming er aktuell for alle med en samtidig ROP-problematikk, uavhengig alvorlighetsgrad. I Opptrappingsplan for psykisk helse (2023-2033, boks 4.3) så er IDDT anbefalt praksis for å gi mer sammenhengende og helhetlig hjelp til personer med langvarige og sammensatte behov.
IDDT kan ansees som en faglig grunnmur tjenestene bygger sine tilbud på og et utgangspunkt for hvordan de skal møte, samhandle, identifisere, organisere, tilby og utøve integrert oppfølging og behandling til alle med ROP-problemer.
Ut i fra et slikt fundament vil det så tidlig som mulig være aktuelt å avklare disse kjernespørsmålene:
- Kan denne personen ha samtidige rusproblemer og psykiske vansker?
- Hvis ja, hvor omfattende er problemene?
- Med utgangspunkt i endringsprosessen, hvilken fase kan personen være i?
- Hvilke av hovedelementene i IDDT synes å være godt ivaretatt/ikke aktuelle?
- Hvilke av hovedelementene i IDDT er det viktig å rette fokus mot?
-Hvilke av disse elementene trenger vi å involvere andre instanser?
- Hvor starter vi?
Alle med ROP-problemer vil etter denne sjekklisten ikke trenge hele «IDDT-pakka», men noen vil utvilsomt ha behov for at man jobber systematisk med nærmest alle elementene i manualen. Ofte vil dette være de med mennesker med alvorlige ROP-lidelser.
Hvem kan ta i bruk/organisere sine tjenester etter IDDT?
IDDT er verken diagnosespesifikt eller tjenestespesifikt. Manualen vil derfor være nyttig for alle helse- og velferdstjenester i kommuner, bydeler, spesialisthelsetjenesten og i private behandlingstiltak.
Alle tiltak som gir et oppfølgings- og/eller behandlingstilbud hvor noen forventes å ha samtidige rusproblemer og psykiske vansker vil derfor i utgangspunktet være aktuelle for å organisere sitt tilbud etter IDDT-manualen. Likevel er det noen tjenester som kanskje i større grad er mer aktuelle enn andre (ikke uttømmende liste).
Rus- og psykiske helsetjenester i kommuner/bydeler
IDDT vil være svært aktuelt for slike tjenester å ha kompetanse om og organisere sitt tilbud rundt. Dette også med henblikk på koordinatoransvaret de har vedrørende Individuell plan for personer med behov for langvarige og koordinerte tjenester.
ACT/FACT-team
Disse teamene retter seg direkte mot en gruppe mennesker med høy sannsynlighet for samtidige rusproblemer og psykiske vansker. Etter ACT/FACT-modellene skal slike tverrfaglige oppsøkende samhandlingsteam ha kompetanse på og jobbe i henhold til IDDT ovenfor brukere i teamet med ROP-problematikk.
Slike team også ha dedikerte ansatt/ansatte i en rolle som russpesialist. En slik funksjon kan vurderes å tillegges en nøkkelrolle i teamet hva gjelder fokus på IDDT og bistand/veiledning til kollegaer i teamet rundt hvordan drive integrert ROP-behandling.
Andre tjenester
-
-
- Døgnbehandlingstilbud i spesialisthelsetjenesten
- Andre samhandlingsteam enn ACT/FACT
- Polikliniske tilbud i spesialisthelsetjenesten
-